avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire pentru fiica vitregă. Poate fi luat în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire pentru fiica vitregă. Poate fi luat în considerare un testament pentru tatăl ei, predecedat testatoarei?

buna ziua.

va multumesc anticipat pentru raspuns.

e vorba de imobilul unei doamne care a decedat. exista un testament olograf al doamnei, facut acum multi ani, in favoarea sotului ei, dar acesta a decedat inaintea ei. poate fiica vitrega (fiica domnului decedat primul, din prima casatorie) sa deschida succesiunea pentru a deveni proprietara imobilului? exista si rude din partea doamnei, o nepoata de sora. ei nu au avut copii.

cum se poate in mod legal ca fiica vitrega sa mosteneasca imobilul, aceasta a fost dorinta doamnei dar nu a mai reusit sa o transmita. se pot aduce martori si exista acel testament in favoarea tatalui ei, decedat primul.
Ultima modificare: Vineri, 9 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: dan_2018 , utilizator 11:17, 9 Februarie 2018
Nu se poate. Fiica vitregă nu e ruda cu defuncta, prin urmare nu va avea vocație succesorala.
In privinta testamentului, daca legatari a decedat înaintea testatorului, testamentul devine caduc.
Pe doamna respectiva o moștenesc rudele.
Dacă nu are nici o rudă pana la gradul 4 inclusiv, moștenirea e vacanta si o ia statul.
multumesc foarte mult.

va rog:

1. nu are nici o relevanta legala faptul ca singura ruda a doamnei, o nepoata, nici nu a cunoscut-o (nu a vazut-o niciodata in viata, nici la inmormintare), iar fiica vitrega a avut grija de ea (doamna fiind bolnava la pat) timp de mai bine de 20 de ani (lucru care se poate proba cu martori) ?

2. in ce forma poate fi atacata in instanta succesiunea in favoarea acestei nepoate? (cu scopul de a intirzia mostenirea si de a ajunge intre timp la un acord, o impartire justificata din punct de vedere etic) ? cum se poate intirzia succesiunea ?

3. pina la finalizarea succesiunii, fiica vitrega are dreptul legal sa locuiasca in acel imobil?

va ramin indatorat pentru raspunsuri. multumesc.

D.
1. Nu. Daca nu a fost incheiat un contract de intretinere in acest sens, vorbele si martorii nu valoreaza nimic.
2. Pe ce temei sa fie "atacata" succesiunea? Repet, legal, fiica vitrega nu are nici o calitate. Nu e nici macar afin. Raporturile de afinitate s-au stins si ele, la decesul tatalui. Iar succesiunea nu poate fi intarziata. Daca maine nepoate se prezinta la un birou notarial cu toate documentele necesare, poate obtine fara probleme un certificat de mostenitor.
3. Neavand nici o calitate, raspunsul este nu.
Fiica vitrega a ingrijit-o pe defuncta fara absolut nici un act legal incheiat. Mai pe romaneste a facut o pomana si atat.

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitori legali ContSters389965 ContSters389965 Buna ziua! Va supun atentiei urmatoarea situatie. Daca A este o doamna in varsta, care nu are copii si sotul a decedat, in ce conditii se imparte averea, in ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune. cum se poate amâna ca să existe timp de înțelegere între moștenitori? dan_2018 dan_2018 Buna ziua, As avea nevoie de niste sfaturi. Multumesc. La mostenirea bunurilor unor doamne, un apartament si ceea ce este in el exista 2 mostenitori. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua . e vorba de o mostenire , un apartament . apartamentul ... unoarecare21 unoarecare21 Buna ziua . E vorba de o mostenire , un apartament . Apartamentul a fost pe numele a doua persoane sot - sotie(ambii decedati la ora actuala) . Cei doi soti au ... (vezi toată discuția)