avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divortul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divortul

buna seara! am si eu o nelamurire, din casatorie rezulta un minor de 11 ani, divortul poate fi de comun acord? se audiaza si minorul la proces?
Cel mai recent răspuns: nelutu01 , utilizator 21:57, 22 Octombrie 2009
Poate fi din culpa comuna.Va fi audiat si minorul la proces, in camera de consiliu.
Potrivit art. 38 alin. 2 din Codul familiei, divortul se poate pronunta prin acordul sotilor daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a. Pana la data introducerii la judecatorie a cererii de divort sa fi trecut cel putin un an de la incheierea casatoriei.
Sotii pot sa incheie acordul si inainte de trecerea acestui interval de timp, dar il pot folosi numai dupa trecerea acestei perioade. Termenul de un an se calculeaza pe zile intregi fara ca ziua de incheiere a casatoriei sa intre in calcul.

b. Sa nu existe copii minori rezultati din casatorie.
Cererea privind aceasta procedura a divortului prin acordul sotilor va fi semnata de ambii soti. La primirea cererii de divort presedintele instantei verifica existenta consimtamantului sotilor, semnaturile acestora, dupa care fixeaza un termen de doua luni in sedinta publica.

La implinirea termenului de judecata instanta verifica daca ambii soti staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor, iar la acest termen prezenta sotilor este obligatorie. In acest caz se poate trece la judecarea cererii fara a administra probe privind motivele de divort sau privitoare la imposibilitatea continuarii casatoriei. In vederea solutionarii cererilor accesorii divortului, precum numele pe care il vor purta sotii, pensia de intretinere si atribuirea locuintei, instanta va dispune cand considera necesara administrarea probelor prevazute de lege in cazul in care nu s-a realizat acordul partilor.
Cererea de divort este de competenta instantei in circumscriptia careia se afla ultimul domiciliu comun al sotilor.
Prezenta audierii minorului nu este obligatorie numai daca instanta staruie.

Cu respect,Alexa...
NU. Nu se poate pronunta divortul, in cazul dvs, prin acordul partilor. Da, se audiaza si minorul la proces pentru a se putea stabili in intretinerea cui se simte mai bine. Mult succes
se audiaya si minorul si martori pe incredintarea minorului
Veti putea uza de doua modalitati de desfacere a casatoriei , din motive temeinice.

1- din culpa comuna - care , din punctul de vedere al duratei , reprezinta o modalitate mai avantajoasa.

2- din culpa excusiva

Minorul va fi audiat , in mod obligatoriu , in camera de consiliu.Numai pana la implinirea varstei de 10 ani , aflarea vointei acestuia este una facultativa.

Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Divort elena w elena w Buna ziua am o intrebare . Pe 20 Mai am primul termen la divortul amiabil si nu stiu daca trebuie sa imi aduc si copilul la tribunal. Are 11 ani si stiu ca va ... (vezi toată discuția)
Divort din culpa comuna snowwhite snowwhite as avea nevoie de ajutor... as vrea sa depun actele pentru divort, dar am nelamuri in ceea ce priveste formularea cererii de divort.este vorba despre un ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord roxana76 roxana76 As dori sa stiu in cazul unui divort de comun acord, pe baza noilor modificari, daca sotii se pun de acord cu cine sa ramina copilul, cat sa fie pensia ... (vezi toată discuția)