avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort de comun acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort de comun acord

As dori sa stiu in cazul unui divort de comun acord, pe baza noilor modificari, daca sotii se pun de acord cu cine sa ramina copilul, cat sa fie pensia alimentara, instanta va dispune oricum ancheta sociala si audierea minorului sau va tine cont de acordul partilor?Ca din articol se intelege ca va lua act de acordul si cu privire la cererile accesorii...
Cel mai recent răspuns: filozoful , utilizator 20:53, 29 Martie 2011
Instanta ia act de acordul partilor dar audiaza minorul si se va face si ancheta sociala si solicita si audierea unui martor.
Da. Divortul prin acord este doar cand nu exista minori. In schimb, cu un avocat priceput puteti rezolva la primul termen:D
Atunci in ce sens s-a modificat procedura?ca asa era si inainte de Legea 202 din 2010??eu am citit acest articol citez:Art. 613^1
In cazul in care cererea de divort se intemeiaza pe acordul partilor, ea va fi semnata de ambii soti. Atunci cand este cazul, sotii vor stabili si modalitatile in care au convenit sa fie solutionate cererile accesorii divortului.
Primind cererea de divort formulata in conditiile alin. 1, instanta va verifica existenta consimtamantului sotilor, dupa care va fixa termen pentru solutionarea cererii in camera de consiliu.
La termenul de judecata, instanta verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va trece la judecarea cererii, fara a administra probe cu privire la motivele de divort.
La cererea sotilor, instanta va pronunta o hotarare cu privire la divort potrivit alin. 3. Prin aceeasi hotarare, instanta se va pronunta, potrivit legii, cu privire la numele pe care il va purta fiecare sot dupa desfacerea casatoriei si, cand este cazul, cu privire la incredintarea copiilor minori si contributia parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor. Tot astfel, instanta va putea lua act de invoiala sotilor cu privire la alte cereri accesorii, in conditiile legii.
In cazul in care sotii nu se invoiesc asupra cererilor accesorii, instanta va continua judecata administrand probele prevazute de lege pentru solutionarea acestor cereri."
Din ce mi-ati spus lucrurile sunt exact ca inainte...
Divortul poate fi incheiat prin acordul partilor chiar daca exista un copil rezultat din casatorie- art.613 indice 1 c.proc.civ.
Partile pot incheia in acest sens un" acord "care sa cu prinda atat acordul lor cu privire la desfacerea casatoriei cat si cu privire la cererilor accesorii divortului-incredintare, nume, pensie si eventual cu privire la stabilirea unui program de vizita.
Daca minorul are varsta de 10 ani va fi ascultat cu privire la optiunea sa privind incredintarea.
Cu privire la ancheta sociala, nu exista o practica unitara, unele instante dispun efectuarea anchetei sociale chiar daca divortul se incheie prin acord, altele nu, deci depinde de instanta.
Cu privire la celelalte probe, martori, interogatoriu, acestea se administreaza numai in masura in care exista neintelegere cu privire la unul sau mai multe cereri accesorii divortului, urmadu-se procedura comuna.
simonette are perfecta dreptate.Cunosc un caz la care nu a fost nevoie nici de martori,nici de ancheta sociala.Ba mai mult una dintre parti nici nu a fost prezenta depunand in acest sens o declaratie pe proprie raspundere motivand ca este nevoita sa lipseasca .Au depus actele impreuna,au stipulat in cerere tot ce vor,si-au fixat ei si pensia ,cui vor sa fie incredintat minorul si ce nume vor purta dupa divort,li s-a fixat primul termen,la care a fost prezent unul dintre ei cu declaratia celuilalt pe care a depus-o la dosar si...gata.Totul a costat 39 lei +taxe de timbru.Simplu.Daca exista intelegere totul e bine cand se termina cu bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort prin acord si incredintare minor actoru_vlad actoru_vlad intr-un proces de [b]divort prin acord [/b]in care [u]partile s-au inteles asupra tuturor aspectelor [/u](incredintare minor [care are 17 ani], nume, pensie ... (vezi toată discuția)
Martor la divortul prin intelegere Alina2011 Alina2011 La divortul cu minor prin intelegere este necesar martor? (vezi toată discuția)
Divort oanastnc oanastnc sunt in proces de divort, maine este a 2 a infatisare, la prima sotul meu nu a venit,cererea de divort am introdus-o eu,maine se prezinta si spune ca nu este ... (vezi toată discuția)