avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Chirii apartamente
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Chirii apartamente

Buna ziua.Va deranjez cu o intrebare. Sot si sotie detin 2 apartamente in coproprietate, 50-50%. Inchiriaza ambele apartamente catre persoane fizice. Un contract este pe numele sotului, celalalt pe numele sotiei. Valorile sunt diferite. Se declara contractele la ANAF, impreuna cu declaratiile 220, una de catre sot, cealalta de catre sotie, asa cum s-au facut si contractele. S-au primit deciziile de impunere, la fel, pentru un contract sotul, pentru celalalt sotia, s-a platit impozitele, etc. Este ok asa? Sau trebuia pe ambele contracte sa apara ambii proprietari si astfel sa se declare si sa se plateasca impozitul. Poate avea vreo implicatie fiscala, acum sau mai incolo (divort,succesiune,vanzare apartament,etc.), atunci cand poate ai nevoie de un certificat fiscal de la ANAF, atunci sa-si dea ei seama. Sau e ok asa?Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: raduchz , utilizator 22:26, 8 Februarie 2018
Nu veti avea probleme atata timp cat, contractele sunt inregistrate si se "fiscalizeaza" .Mai putin conteaza daca apare pe contract numele unuia dintre soti sau numele ambilor soti.
Primind acest raspuns revin cu completari: Avand in vedere modificarile fiscale din 1 ian. 2018, sotul, avand si venituri din activitati independente si dividende, este la limita celor 22.800 lei peste care ar trebui sa plateasca CAS si CASS in 2018 ( sa ignoram faptul ca inca nu se stie exact cum va fi, deocamdata asa este legea). El are contractul de inchiriere cu valoarea mai mica;caci daca s-ar face 50-50% din ambele contracte, ar depasi cu putin plafonul de 22.800 lei. Credeti ca, avand in vedere cele expuse, tot nu conteaza cine apare pe contracte, cine declara, etc.?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia unica chirii Bright Bright Cum se declară venitul din chirii dacă contractul de inchiriere a fost facut pe unul din soti si au cote 50/50? Contractul este din 2017 si continua in ... (vezi toată discuția)
Asigurarea de sanatate in neconcordanta cu platile neanu66 neanu66 Buna ziua activez ca si PFA cu norma fixa de venit in cuantumul de 22.800 ron (pentru 2018). Ca urmare a modificarilor fiscale de anul acesta si avand in ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj pe cale amiabila la notar MINOC MINOC Buna ziua, Eu si sotul meu vrem sa divortam pe cale amiabila. Avem un copil minor de 6 ani. Avem in proprietate o garsoniera luata prin credit ... (vezi toată discuția)