Vreau să cumpăr un teren cu o cabană în munți. În extrasul de Carte Funciară al proprietarului este menționată suprafața terenului de 5mii metri pătrați. În realitate, terenul este de 15mii metri pătrați.
Din câte înțeleg, în zonă nimeni (sau puțini?) nu are titlu de proprietate și că în curând cei de la Primărie ar începe măsurătorile pentru a oferi aceste titluri de proprietate celor din comună.
Întrebarea mea e dacă putem face vânzarea-cumpărarea terenului/cabanei, conform datelor din CF și dacă ulterior, nu există riscul ca cineva să „taie” terenul conform CF?
Sau dacă voi cumpăra acest teren, voi putea eu ulterior să obțin rectificările (actualizările) în CF? Prin instanță?
-prima intrebare: terenul a facut obiectul legilor proprietatii?
- daca DA, s-a eliberat un titlu de proprietate pe 5000mp si s-a inscris in CF - la inscriere proprietarul a semnat o declaratie cum ca a aratat lilitele si este deacord cu inscrierea suprafetei de 5000mp.
-daca NU, si totusi proprietarul are o Carte Funciara inseamna ca : varianta 1 CF este o conversie a unui CF de pe hartie 1880(sau pe aproape) deci nu stiti daca nu cumparati 5000 de metri de pe dealul vecin. varianta 2 CF-ul a fost actualizat si pe pagina 2 din extrasul CF apare conturul parcelei, este situatia in care iar proprietarul a dat o declaratie cu ocazia actualizarii in care a declarat ca a aratat limitele si e deacord cu intabularea suprafetei de 5000mp nic un metru in plus.
-(faptul ca terenul a facut sau nu obiectul legilor proprietatii este confirmat de Primarie printr-o adeverinta in acest sens.)
Domnule, eu spun sa luati o copie a actelor de proprietate si sa mergeti cu ele la un avocat. In functie de ce vede omul acolo, va poate propune sau nu variante de acte de incheiat.
De exemplu, puteti cumpara 500 si vanzatorul sa va promita inca 10000, se pot vinde drepturi viitoare (depinde insa ce acte sunt la baza, sigur) si tot asa. Ca sa putem stabili astea, ar trebui citite si vazute actele.
Poate se pooate uni posesia, poate nu, nu stim, depinde de multe.