avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere împotriva Ordonanței de renunțare la ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere împotriva Ordonanței de renunțare la urmărirea penală

Am formulat o plângere împotriva Ordonanței de renunțare la urmărea penală în temeiul art 339 (4) Cpp. iar soluția prim-procurorului a fost de respingere ca inadmisibilă deoarece ordonanța a fost trimisă spre confirmare la judecătorul de cameră preliminară. Precizez că plângerea a fost formulată în termen de 20 de zile de la comunicarea ordonanței. Unde pot ataca soluția de respingere ca inadmisibilă? Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Laelia , utilizator 13:17, 17 Februarie 2018
E corecta solutia procurorului, ordonantele de RUP nu se ataca cu plangere in temeiul art. 339 alin.4, ci se trimit spre confirmare judecatorului. Veti fi citat si aveti dreptul sa va faceti acolo toate apararile necesare.
Faceti apararea in proces. Nu se formuleaza plangere penala.
ART. 339
Plangerea impotriva actelor procurorului
(1) Plangerea impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de primprocurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel ori de procurorul sef de sectie al parchetului.
(2) In cazul cand masurile si actele sunt ale prim-procurorului, ale procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel, ale procurorului sef de sectie al parchetului ori au fost luate sau efectuate pe baza dispozitiilor date de catre acestia, plangerea se rezolva de procurorul ierarhic superior.
(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator atunci cand ierarhia functiilor intr-o structura a parchetului e stabilita prin lege speciala.
(4) In cazul solutiilor de clasare ori de renuntare la urmarire, plangerea se face in termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus solutia.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs nu intelegeti ca ordonanta se trimite obligatoriu spre confirmare judecatorului de camera preliminara? Care ar mai fi rostul plangerii?Judecatorul verifica legalitatea si temeinicia ordonantei de renuntare, iar procedura este contradictorie, cu citarea tuturor persoanelor implicate, mergeti acolo si exercitati-va apararea.
Ce ati atasat dvs este o forma neactualizata, articolul s-a modificat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2016.
Aveti mai jos forma in vigoare.
ART. 339
Plângerea împotriva actelor procurorului
#M35
(1) Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă, după caz, de prim-procurorul parchetului, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel, de procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
(2) În cazul când măsurile şi actele sunt ale prim-procurorului, ale procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel, ale procurorului şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori au fost luate sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de către aceştia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.
#B
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător atunci când ierarhia funcţiilor într-o structură a parchetului e stabilită prin lege specială.
#M35
(4) În cazul soluţiilor de clasare, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia.
#B
(5) Ordonanţele prin care se soluţionează plângerile împotriva soluţiilor, actelor sau măsurilor nu mai pot fi atacate cu plângere la procurorul ierarhic superior şi se comunică persoanei care a făcut plângerea şi celorlalte persoane interesate.
(6) Dispoziţiile art. 336 - 338 se aplică în mod corespunzător, dacă legea nu dispune altfel.

Vă mulțumesc, domnule avocat. Sunt pensionară și, pentru prima dată, am fost constrânsă de agresivitatea unui vecin să fac plângere penală pentru distrugere (mi-a tăiat conducta de gaz, fiindcă nu-i plăcea s-o vadă în casa lui). I-am cerut amicului google să-mi dea varianta actualizată a Ncpp, dar m-a țepuit. Un weekend liniștit vă doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta de respingere fordfiesta fordfiesta Buna ziua ,sunt parte vatamata intr-un dosar ,am depus o cerere la parchet pentru administrare unor probe ,dar la scurt timp primesc o ordonanta de ... (vezi toată discuția)
Decizie de clasare Aria.M Aria.M Buna ziua, Acum 5 luni am fost implicata intr-un accident rutier in care am lovit un pieton. Persoana in cauza e bine, a fost ranita usor la picior dar si-a ... (vezi toată discuția)
Ordonanta clasare Agripina1 Agripina1 am o plangere penala la care am primit raspuns de clasare ce pot face acum plangerela prim procuror sau direct in instanta (vezi toată discuția)