avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... obligativitate efectuare radiografie
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

obligativitate efectuare radiografie

Buna ziua! Lucrez in invatamant, avand norma in trei scoli. La una din aceste scoli, unde predau doar o zi pe saptamana, 4 ore, au fost 2 sau 3 copii suspecti de TBC. Copiii nu fac parte din clasele la care predau eu. Mi s-a transmis ca sunt obligata sa efectuez radiografie pulmonara pt a vedea daca am contactat virusul. NU vreau sa ma expun la radiatii inutil. Exista o baza legala prin care pot refuza procedura medicala avand in vedere ca nu am avut contact direct cu acei elevi? Exista o lege care sa defineasca (cuantificabil, in timp, zile, ore etc) ce inseamna contactul cu persoane purtatoare sau suspecte de tbc? Ce mi se pare si mai absurd este ca, din ce am inteles, copiii respectivi nu au fost, in cele din urma, diagnosticati cu TBC. Cum pot sa refuz r radiografia? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:11, 15 Februarie 2018
Gasiti aici informatii multiple despre TBC. [ link extern ] /
Fiind cadrul didactic veti intelege cu usurinta motivul pentru care intreg personalul scolii este supus unei minime investigatii. Pericolul unei epidemii nu poate fi trecut cu vederea de catre DJSP, din dispozitia careia se face controlul respectiv.
De altfel HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza in anexa 1
pct. 4. Observaţii:
b) medicul de medicina muncii poate solicita, dacă consideră necesar, pentru confirmarea unui diagnostic, examenul unui medic de altă specialitate, dar decizia de aptitudine în muncă îi aparţine în totalitate;
f) în funcţie de situaţia epidemiologică locală, direcţiile de sănătate publică judeţene vor stabili atât completarea examenelor medicale, cât şi modificarea periodicităţii acestora în cadrul examenelor medicale periodice. Aceste modificări trebuie transmise în scris unităţilor care desfăşoară activitate de medicina muncii.
Daca refuzati radiografia puteti fi sanctionata conform prevederilor din ROI al scolii si/ sau legislatiei sanitare.
Asa este, personalul trebuie supus unei minime investigatii. insa radiografia mi se pare o investigatie cam ”extrema”. Nu mai sunt si alte analize pentru a depista daca am luat virusul? Nu ar trebui sa am si niste simptome? Radiografia este o metoda iradianta de investigatii. In ultimii 5 ani de cand predau (in fiecare an in alta scoala), am mai facut 3 radiografii in aceleasi contexte - suspiciune ca un copil ar avea TBC. De data asta suspiciunea lor nici macar nu s-a confirmat. Si chiar daca era asa, eu nu am avut ore la clasele respective, nu am intrat in contact cu elevii aceia, ci doar cu colegii mei care predau la acele clase. Am doar o zi pe saptamana, 4 ore, in acea scoala si mi se pare absurd ca eu sa fi contactat vre-un virsus (care de fapt nici nu exista). Iar colegii care au predat la acea clasa au facut radiografiile si nu li s-a descoperit nimic. Deci ce sa fi luat, de la cine?
Nu ati citit link-ul pe care vi l-am postat. Acolo gasiti raspuns la intrebarile dvs.
Radiografia este o investigatie mai usor de efectuat, probabil cu costuri mai reduse si cu rezultate optime din punct de vedere medical.
Pentru evitarea unei epidemii se dispune investigarea tuturor lucratorilor care apartin de firma respectiva, chiar daca (cazul dvs.) posibilitatea de contact este redusa la minim.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz radiografie Diana_3D Diana_3D Buna ziua, Lucrez in invatamant, iar din datele pe care le detin, un fost elev s-a imbolnavit de TBC in perioada vacantei de vara. Acum suntem somati sa ... (vezi toată discuția)
Citomegalovirus contactat la locul de munca Anca Corches Anca Corches Buna ziua. Lucrez intr-o scoala specială, cu copii cu dizabilitati multiple. În urma unor analize medicale am descoperit ca am o infecție veche (IgG) cu ... (vezi toată discuția)
Malpraxis machiavelli machiavelli Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Tatal meu a fost timp de 10 ani pensionat pe caz de boala (TBC), decizie revizuibila (anual trebuia sa fie ... (vezi toată discuția)