avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... După moartea tatălui am aflat că are datorii la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

După moartea tatălui am aflat că are datorii la bănci. Suntem obligați noi, copiii, să le plătim?

hey buna seara,o singura intrebare am,ma scuzati ptr deranj la ora asta, dar am apelat la varianta online pentru a ma lamuri cu ceva...Am 23 de ani si tatal meu a decedat de putin timp, parintii mei au divortat de ceva timp,..mai am doi frati, De foarte mult timp am incercat sa vorbim cu tatal nostru dar el a refuzat, inainte sa moara nea contactat ,..dar a fost prea tarziu pentru el,dupa moartea lui am descoperit ca avea foarte multe imprumuturi la banci, cum parintii mei inca mai aveau partajul pentru apartamentul pe care il aveau impreuna. nu stiu cum se va termina procesul,...as vrea sa stiu in ce masura putem noi copiii sa fim obligati sa achitam toate datoriile de la banci?...in orasul meu,am incercat sa contactez cel mai bun avocat...si din orasele alaturate...dar el nu imi poate garanta ca nu vom avea probleme....chiar daca stam toti 3 in strainatate...avem un singur apartament in oras.. (de rezerva),sa avem unde sa ne intoarcem:) Putem plati noi pentru datoriile tatalui nostru ? Sau putem descoperi intrun fel cum a garantat el pentru toate imprumuturile facute ?
Ultima modificare: Vineri, 16 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Alina Cozma - Evaluator ANEVAR , Evaluator 12:03, 21 Februarie 2018
Sa presupunem ca defunctul are datori iar mostenitorii vor renunta in ideea ca creditorii sa nu i execute. problema e ca creditorii vor executa pe cei care ramn cu calitate de mostenitori. daca veti renunta toti mostenirea va ramane vacanta si calitate de mostenitori va avea Minist.Finantelor care va fi exec. silit de creditori.

Renuntarea nu se face decat in favoarea celor cu care se vine in concurs la mostenire ,ci nu in favoarea unui tert.

Singura solutie este sa nu faceti nimic si sa va rugati ca creditorii sa nu bage de seama de decesul debitorului,,,,caci vor putea ei chiar deschide succesiunea.

Cu toate acestea creditorul va executa silit persoana decedata fara sa cunoasca de decesul debitorului,atunci va institui dupa caz sechestrul asupra bunului in vederea vanzarii,atunci dvs. veti depune in instanta o cerere pt. desfintarea actelor de executate pt. lipsa capacitatii e folosinta si declarati ca cel executat este decedat. Creditorii atunci vor introd o cerere pt. dezbaterea succesiunii........deci nu aveti scapare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si eu care în inocenta mea intelectualâ credeam câ dâm sfaturi juridice nu sfaturi contrare legii si déontologiei!
Atentie, în termeni juridici, creditorii nu pot deschide nici o succesiune, pot prin executare silitâ sâ provoace o deschidere sau o renuntare la succesiune.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art 1107 Noul Cod Civil Creditorii succesibilului pot accepta moştenirea, pe cale oblică, în limita îndestulării creanţei lor.

Ma crezi sau nu eu sunt zugrav si stiu mai bine ca dumneata. Creditorii se pot indestula in limita creantei lor din bunurile ramase de pe urma debitorului sau, ei pot deasemenea solicita deschiderea succesiunii pe calea actiunii oblice .

Nu este deontologic sa spui cuiva ca nu are sanse . Iar chestia cu anuntatul creditorilor de decesul debitorului nu salveaza situatia ci o mai lungeste .....era un sfat care sa vina in intampinarea unui mostenitor care s-a trezit cu mostenirea executata silit. Nu cred ca ai vrea sa fi in situatia lui.

Unde se poate uza de o artifica de procedura se poate ....unde nu se poate asta e !
Asa cum prezinta cazul initiatorul postarii, nu exista cale de scapare, creditorii se vor indestula.
Ultima modificare: Duminică, 18 Februarie 2018
Antik, utilizator
Dar împrumuturile alea, nu erau însoțite şi de o asigurare de viață? Eh...atunci s-o mai şi sugă bãncile. Că aşa procedează ele. Ca "sã prindă" clienți, nu impun la toate creditele asigurare şi după aceea se judecă cu moştenitorii. Renunță, doamnă, la partea ta de moştenire şi să se spele pe cap cu creditele lor cu tot!
Ultima modificare: Marți, 20 Februarie 2018
mihaicomanescu21, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca considerati ca, datoriile sunt mai mari decat valoarea mostenirii,puteti renunta fie tacit,fie expres prin declaratie notariala in termenul de optiune succesorala de un an

Alte discuții în legătură

Mostenirea roxicutza86 roxicutza86 buna ziua.tatal mea a decedat acum 2 luni,iar in urma decesului a lasat 2 credite la o societate nebancara< unul e card de credit,iar celalalt e card de ... (vezi toată discuția)
Executarea silita fify1 fify1 Buna ziua, In urma unui credit pe persoana juridica, garantat cu contract de fidejusor de catre mine ca administrator, neachitat in totalitate am fost chemat ... (vezi toată discuția)
Executarea silita a succesorilor damian088 damian088 Buna,rog a ne sfatui cinevain urmatoarea situatie: Tatal nostru are datorii la Anaf (impozit forfetar neplatit) de mai multi ani(daca este nevoie explic). ... (vezi toată discuția)