avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare RCA. Are asigurătorul obligația de a pune ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare RCA. Are asigurătorul obligația de a pune o mașină la dispoziția păgubitului, în locul celei avariate, până se rezolvă problema?

Asiguratorul are obligatia de a pune la dispozitia pagubitului o masina pana la perioada de despagubire sau reparatie.?
Ultima modificare: Duminică, 18 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ContSters454516 , utilizator 20:50, 17 Februarie 2018
Buna ziua,

Raspunsul este NU,
Insa exista posibilitatea acoperirii lipsei de folosinta.

"(1) Prejudiciile reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a acestuia, sunt stabilite:
a) pe baza documentelor justificative din care rezultă costurile de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul de o clasă similară ori inferioară, închiriat de la entităţi autorizate cu acest obiect de activitate; sau
b) pe baza documentelor justificative din care rezultă costurile privind transportul zilnic suportate de către persoana prejudiciată, fără ca acestea să poată depăşi costurile prevăzute la lit. a).
(2) Perioada maximă pentru calcularea lipsei de folosinţă este:
a) perioada de indisponibilitate a utilizării vehiculului avariat ca urmare a stării tehnice, inclusiv în situaţia în care asigurătorul RCA efectuează cercetări suplimentare, şi se calculează de la momentul efectuării constatării avariilor şi introducerii vehiculului în reparaţie;
b) perioada cuprinsă între data constatării avariilor şi data înaintării ofertei de despăgubire, în situaţia daunei totale economice.
(3) Neefectuarea constatării din culpa asigurătorului RCA, în termenul prevăzut la art. 18 alin. (4), îndreptăţeşte persoana prejudiciată să solicite plata despăgubirii pentru lipsa de folosinţă, din momentul depăşirii termenului de constatare până la data efectuării acesteia.
(4) În cazul reparaţiei vehiculului avariat, perioada maximă de indisponibilitate reprezintă timpul normal de reparaţie transformat în zile de lucru prin împărţirea la patru a timpului normat de reparaţie, la care se adaugă orice întârziere nejustificată cauzată de către asigurătorul RCA.
"
De principiu, asiguratorul nu are aceasta obligatie, insa depinde de continutul contractului de asigurare incheiat...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire rca                   georgiana neagu georgiana neagu Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. In data de 18.12.2019 am suferit un accident rutier a carui vina a fost stabilita de catre organele de ... (vezi toată discuția)
Despagubiri pentru lipsa de folosinta oana1 oana1 Buna ziua. Ma puteti lamuri si pe mine cu privire la despagubirile pe care asiguratorul ar trebui sa le plateasca ca urmare a lipsei de folosinta a ... (vezi toată discuția)