Daca am primit un imobil prin donatie de bun acord .proprietatea fiiind acum un bun propriu..iar contractu pe imobil este inca la donator , eu avand doar actele de donatie / mostenire , pot vinde imobilul fara contract?
Buna seara,
Este vorba de donatie sau de mostenire?
Fiti clar!
Daca este Donatie nu inteleg ce acte va lipsesc.
Daca este mostenire (testament) atunci veti deveni proprietar dupa dezbaterea succesiunii.
Bun, deci ati fost la un notar public cu mama dvs si ati incheiat un contract prin care aceasta v-a donat un imobil. Inteleg ca detineti acest contract. Contractul reprezinta actul dvs de proprietate. Nu aveti nevoie de actul prin care acest bun a fost dobandit anterior de mama dvs. Daca nu mai detineti contractul de donatie puteti solicita o copie legalizat de la notarul public care l-a autentificat. Daca doriti neaparat o copie dupa actul prin care mama dvs a dobandit imobilul anterior, puteti cere o copie din arhiva OCPI. Puteti vinde oricand imobilul dobandit prin donatie daca acest fapt nu v-a fost interzis in mod expres in cuprinsul contractului.
Multumesc pentru raspuns ..o intrebare mai daca se poate,
Daca imobilul a fost donat fara nici-o obligatie de bun acord ,poate sa mi-l ia inapoi daca doreste ?
Spun asta pentru ca au trecut 2 ani de cand s-a donat si in tot in acest timp am renovat si investit in el iar acum suntem amenintati din cauza unei discutii ca ni-l va lua inapoi .Se poate ?
Donatorul poate revoca donatia numai in 3 cazuri;
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.
Cu alte cuvinte, daca va comportati ca un fiu normal, donatia nu poate fi revocata.