avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drept Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drept Concediu medical

Buna ziua,

Totalizez in prezent pe ultimele 12 luni 200 de zile de concediu medical - toate pe boala infecto-contagioasa grupa A (TBC).
Dupa revenirea la lucru, luna asta am fost internat in spital (pentru 5 zile - cod boala 01) si nu mi s-a acordat concediu medical la externare.

Am sau nu drept la concediu medical fara expertiza comisiei pentru boala obisnuita pentru care am fost internat, daca am peste 183 de zile cu tbc in ultimele 12 luni? In baza carei legi?
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2018
Omsilegi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Omsilegi , utilizator 12:20, 26 Februarie 2018
"cod boala 01" se refera la cod de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate 01 Boala obisnuita
OUG 158/2005
art.13
(1) Durata de acordare a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotită din prima zi de îmbolnăvire.

(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

(3) Durata de acordare a concediului și a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este mai mare în cazul unor boli speciale și se diferențiază după cum urmează:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară și unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, denumită în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sănătății;
b) un an, cu drept de prelungire până la un an și 6 luni de către medicul expert al asigurărilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză meningeală, peritoneală și urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA și neoplazii, în funcție de stadiul bolii;
c) un an și 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară operată și osteoarticulară;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire până la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoză extrapulmonară, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

art.14
...
(4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Națională de Pensii Publice, denumită în continuare CNPP, împreună cu CNAS, în raport cu evoluția cazului și cu rezultatele acțiunilor de recuperare.
Ordin de la Ministerul Sanatatii Nr.15/05.Ian.2018:
ART. 8
(1) Asiguraţii beneficiază de concedii şi indemnizaţii, în baza certificatului medical
eliberat de medicul curant, conform reglementărilor în vigoare, dacă sunt îndeplinite
cumulativ următoarele condiţii:
a) îndeplinesc stagiul minim de asigurare prevăzut la art. 7 din Ordonanţa de urgenţă a
Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu
modificările şi completările ulterioare;
b) prezintă adeverinţa de la plătitorul de indemnizaţii din care să reiasă numărul de zile
de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12/24 de luni, cu
excepţia urgenţelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2018
Omsilegi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical cod 14(neoplaziii, sida) MIRELAIONICA MIRELAIONICA Bună ziua, am şi eu o următoarea problemă: Un salariat are concediu medical în luna 01.2012 cod 01 pentru 13 zile, din luna februarie până în luna ... (vezi toată discuția)
Concediu de boala andrey78 andrey78 Buna ziua, Care este perioada maxima /an a concediului de boala pe care poate lua un angajat cu o boala cronica? Am auzit 90 de zile?In ce conditii? Daca ... (vezi toată discuția)
Concediul medical Florin Lucian Manolescu Florin Lucian Manolescu Ce durata poate avea un concediu medical pentru o boala neoplazica? (vezi toată discuția)