avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 357 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Postnatalul se calculeaza ca si vechime la locul de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Postnatalul se calculeaza ca si vechime la locul de munca ??

Postnatalul se calculeaza ca si vechile la locul de munca , deoarece lucrez din luna Decembrie si o sa nasc in luna August si o sa am 9 luni lucrate ( am inteles ca se calculeaza inclusiv luna in care nasc) si cu cele 3 luni de postnatal as avea 12 luni lucrate ... este corect ?? Va rog mult sa ma ajutati
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2018
Aaure, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:30, 25 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

Prin urmare, perioada de concediu postnatal nu intra in calculul celor 12 luni eligibile pentru CCC.
Multumesc . Imi puteti spune va rog cele 12 luni trebuie sa fie consecutive sau pot fii cu intreruperi deoarece eu o sa nasc in August si o sa am 9 luni lucrate(am inteles ca intra in calcul si luna in care s-a nascut copilul) lucrez la actualul loc de munca din Decembrie 2017 si m-ai am 2 luni la alt angajator din 2017 in Ianuarie- Februarie si total ar fii cele 12 luni se poate?? Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Februarie 2018
Aaure, utilizator
Art.4 din Normele de aplicare a OUG 111/2010
...
(4) Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se stabileşte, după cum urmează:
a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului şi/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă;

b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condiţiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului şi/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă s-au produs cu întreruperi.

(5) Luna calendaristică în care s-a născut copilul sau în care s-a înregistrat una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, indiferent de ziua din această lună în care s-a produs naşterea ori s-a înregistrat situaţia, face parte integrantă din perioada prevăzută la alin. (4).

(6) În cazul în care în luna naşterii copilului persoana îndreptăţită nu a realizat venituri supuse impozitului şi nici nu s-a aflat în una sau mai multe din situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă, perioada de calcul al celor 12 luni începe cu ultima lună din cei 2 ani în care aceasta a înregistrat venituri sau s-a aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizație creștere copil Magdalen1 Magdalen1 Bună seara! Am întrerupere de aprox 30 zile între locul anterior de munca și cel actual. M-am reangajat pe 20 mai 2019.in august am aflat ca sunt ... (vezi toată discuția)
Cum se calculraza indemnizatia crestere copil in aceasta situatie? Lya Mary Lya Mary Buna ziua, Urmeaza sa nasc luna urmatoare, iar ultimele 5 luni nu am mai lucrat. Pot beneficia de indemnizatie , tinand cont ca ,in afara de cele 5 luni ,am ... (vezi toată discuția)
pentru a lua indemnizație ... Gabriela mka Gabriela mka Bună! Ma poate ajuta cineva cu un răspuns? Pentru a lua indemnizație de creștere a copilului cum trebuie sa am lucrat? Urmează sa nasc în iunie, pana ... (vezi toată discuția)