avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reconstituire carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reconstituire carte de munca

Am un prieten care se apropie de pensie.Cartea lui de munca a fost pierduta de unul din angajatorii anteriori. Acum lucreaza in strainatate,dar are nevoie de perioadele lucrate,mai ales ca a avut si perioade in care a lucrat cf.grupei 2.Cine are obligatia sa ii reconstituie vechimea in munca,unde sa se adreseze?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ancarapan , utilizator 22:04, 26 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. In vechea legislatie (Decretul nr.92/1976, abrogat la 01.01.2011) se prevedea "in caz de furt, pierdere sau distrugere a carnetului de muncă, se va elibera celui în cauza un carnet de muncă duplicat, de către ultima unitate la care acesta a lucrat sau lucrează. Dacă ultima unitate a fost supusă reorganizării, duplicatul se va elibera de către unitatea care deţine scriptele unităţii reorganizate."

In prezent, reconstituirea vechimii in munca (in cazul in care s-a pierdut carnetul de munca) se face pe baza adeverintelor de vechime, intocmite de catre angajatori/lichidatorii acestora in cadrul carora s-a prestat activitate in baza contractelor individuale de munca sau de catre inspectoratele teritoriale de munca pe baza unei cereri insotita de urmatoarele documente :
- Monitorul Oficial al Romaniei in care s-a publicat pierderea carnetului de munca;
- Actele de stare civila, acte de studii.

2. Reconstituire vechime in munca :
Mai intai, este necesar sa declarati pierduta cartea de munca in Monitorul Oficial, prin care sa evidentiati demersurile de reconstituire a actului.

Anuntul privind pierderea carnetelor de munca emise in temeiul Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.

Cu o copie a anuntului sa mergeti la toti angajatorii, care sa va dea o adeverinta prin care sa va reconstituie perioada de munca petrecuta in unitate. Aici problema este mai complexa, intrucat o parte din angajatori mai exista , iar unii nu. Astfel:

- pentru perioadele de dinainte de 1990 , va trebui sa mergeti la fostii angajatori sa va elibereze adeverinte de vechime , iar daca acestia nu mai exista trebuie sa incercati la Arhivele Nationale - Directia Judeteana in raza careia a avut sediul fostul angajator

- pentru perioadele cuprinse intre 1990 pana la 01.01.2011, va puteti adresa direct ITM-ului in raza careia a avut sediul fostul angajator, sens in care veti depune o solicitare in care trebuie sa mentionati datele dvs de identificare, nume,prenume, CNP, adresa ,precum si societatile la care ati lucrat - de preferabil sa scrieti numele corect si CUI-ul acestora. La solicitare veti atasa : copie C.i., copie Monitor Oficial unde ati publicat pierderea carnetului de munca.

- pentru perioadele de dupa 01.01.2011, va trebui sa mergeti la fostii angajatori sa va elibereze adeverinte de vechime, iar daca acestia nu mai exista trebuie sa incercati la Arhivele Nationale - Directia Judeteana in raza careia a avut sediul fostul angajator sau sa luati legatura cu lichidatorii judiciari sau cu detinatorii legali ai arhivei acestora.
multumesc foarte mult,real ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua în cazul în care cartea de muncă a fost pierdută,cum ... Alexandra.Lavinia Alexandra.Lavinia Bună ziua în cazul în care cartea de muncă a fost pierdută,cum se poate recupera? (vezi toată discuția)
Carte de munca Maria.ro Maria.ro Unde as putea să mă adresez pentru a scoate duplicat după cartea de muncă? (vezi toată discuția)
Buna ziua, imi puteti spune va rog frumos cu cine trebuie sa ... Ion3lia Ion3lia Buna ziua, Imi puteti spune va rog frumos cu cine trebuie sa vorbesc in vederea obtinerii unei adeverinte cu anii de munca prestati in Romania? Doresc sa ... (vezi toată discuția)