ENGFULL a scris:
@legalmgm
- factura proforma - nu s-a emis si factura fiscala
- era un contract in derulare - dupa emiterea a 3 facturi fiscale care, ajunse la scadenta, nu au fost achitate, ultimele produse confectionate - pt care s-a intocmit o factura pro-forma, nu au mai fost livrate, ci au fost retinute, conform contractului, pentru garantarea platii integrale
Acuma observ ca cel putin eu unul am inteles gresit ca acea garantie este constituita cu bunuri apatinand efectiv debitorului.
In realitate Dvs. faceti vorbire de bunuri produse chiar de Dvs. si care nu au mai fost livrate din culpa (neplata a 3 facturi) debitorului.
Opinia mea este ca in acest caz solutia este mai simplu de gasit:
- aveti clar un drept de retentie asupra bunurilor (care nefiind fizic livrate beneficiarului-debitor, nu au intrat niciodata in patrimoniul acestuia: numai avizul de livrare + proces-verbal predare-primire + factura ar fi constituit documentele comerciale legal valabile de transfer al dreptului de proprietate asupra marfii).
Pe cale de consecinta, marfa este legal inca a Dvs. si cred ca o puteti valorifica personal pentru indestulare, cf. creantei existente.
Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen Marcov