avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... falimentul si garantia mobiliara
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

falimentul si garantia mobiliara

cum trebuie procedat in cazul in urmatoarea speta
debitorul este declarat in faliment
creditorul are facturi emise si neincasate de 70.000 Euro , pentru care a obtinut si o somatie de plata ( inaintea sentintei de declarare faliment )
in plus are retinute in garantie bunuri ale debitorului , garantie pentru ultima factura proforma
lichidatorul cere livrarea bunurilor ( retinute in garantie ) pentru a fi vandute si ulterior creditorul va primi plata in cadrul procedurii falimentului

este obligat sa livreze ?
cu ce garantie mai ramane ? nimic ....
ce se paote face
Cel mai recent răspuns: ENGFULL , utilizator 10:37, 2 Noiembrie 2009
@romania "Eu cred ca trebuie sa gasiti si dumneavoastra o metoda sa faceti ca bunurile sa se transforme " - puteti fi mai concret , " sa se transforme "=

@legalmgm - hotararea din somtatia de plata este definitiva
factura proforma - nu s-a emis si factura fiscala
era un contract in derulare - dupa emiterea a 3 facturi fiscale care ajunse la scadenta nu au fost achitate , ultimele produse confectionate - pt care s-a intocmit o factura proforma , nu au mai fost livrate , ci au fost retinute , conform contractului pentru garantarea platii integrale
stiu ca este o anumita ordine de plata , daca debitorul nu mai are bunuri , daca nu mai are activ , eu livrez si ultima "sansa" de recuperare a vreunei sume si raman .... si fara plata si fara garantie
ENGFULL a scris:
@legalmgm
- factura proforma - nu s-a emis si factura fiscala
- era un contract in derulare - dupa emiterea a 3 facturi fiscale care, ajunse la scadenta, nu au fost achitate, ultimele produse confectionate - pt care s-a intocmit o factura pro-forma, nu au mai fost livrate, ci au fost retinute, conform contractului, pentru garantarea platii integrale

Acuma observ ca cel putin eu unul am inteles gresit ca acea garantie este constituita cu bunuri apatinand efectiv debitorului.
In realitate Dvs. faceti vorbire de bunuri produse chiar de Dvs. si care nu au mai fost livrate din culpa (neplata a 3 facturi) debitorului.
Opinia mea este ca in acest caz solutia este mai simplu de gasit:
- aveti clar un drept de retentie asupra bunurilor (care nefiind fizic livrate beneficiarului-debitor, nu au intrat niciodata in patrimoniul acestuia: numai avizul de livrare + proces-verbal predare-primire + factura ar fi constituit documentele comerciale legal valabile de transfer al dreptului de proprietate asupra marfii).
Pe cale de consecinta, marfa este legal inca a Dvs. si cred ca o puteti valorifica personal pentru indestulare, cf. creantei existente.
Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen Marcov
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
legalmgm, utilizator
eu sunt vinovata ca nu ma fac inteleasa
este vorba de lohn
ei ne trimit tesatura , noi confectionam
ultimele tesaturi - proprietatea lor , le-am confectionat si transformat in produse- camasi
acestea - camasile nu le-am mai livrat , ei ne cer acum sa le livram , pentru a le vinde in procedura falimentului
ENGFULL a scris:
eu sunt vinovata ca nu ma fac inteleasa: este vorba de lohn - ei ne trimit tesatura , noi confectionam: ultimele tesaturi - proprietatea lor, le-am confectionat si transformat in produse- camasi; acestea - camasile - nu le-am mai livrat, ei ne cer acum sa le livram, pentru a le vinde in procedura falimentului.

Ultima informatie a Dvs. nu modifica tot rationamentul meu precedent, care acum trebuie insa nuantat:
Marfa nu este in totalitate a Dvs.:
1 - o parte din ea (materialul) este a Beneficiarului-debitor;
2 - o alta parte din ea, mai mica (manopera), este a Dvs.
Asupra lui 1 - aveti, probabil (sub conditia verificarii cu un jurist), un drept legal (contractual ?) de retentie;
Asupra lui 2 - nu s-a facut transferul dreptului de proprietate.
Cu stima,
in consecinta , credeti ca pot refuza livrarea , cel putin pana vor achita somatia de plata ?
sunt obligata sa livrez ?

Alte discuții în legătură

Falimentul si garantia ENGFULL ENGFULL firma debitoare este in faliment declarat - sediul -italia in urma inscrierii pe lista de creditori , tribunalul din italia ne-a admis cererea pentru ... (vezi toată discuția)
Dreptul de retentie ENGFULL ENGFULL in cazul in care beneficiarul nu achita facturile restante , conform contractului , am dreptul sa retin bunurile pana la achitarea integrala dar daca ... (vezi toată discuția)
Legea insolventei dorupuia dorupuia Am si eu o intrebare: O firma mi-a cerut falimentul in cursul anului 2009,in prima faza s-a dispus inceperea procedurii de insolvent,am facut apel la curtea ... (vezi toată discuția)