avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titlu de proprietate pe numele mostenitorilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titlu de proprietate pe numele mostenitorilor

Avem un titlu de proprietate eliberat in baza legii 18/1991 care zice asa:
Cetatenii - vezi verso (1. X, 2. Y, 3. Z), mostenitorii defunctei A, primesc in proprietate o suprafata totala de 3 ha prin reconstituirea dreptului de proprietate etc.

A a decedat in 1975 si nu avea bunuri imobiliare. Din cate stim, nu s-a dezbatut succesiunea. Titlul de proprietate a fost emis in 1996 la cererea celor 3 copii X, Y si Z, direct pe numele lor. Intre timp, X, Y si Z au decedat si ei. Primaria a facut cadastru sistematic pentru teren, insa titular figureaza A. Rolul fiscal de la primarie e tot pe numele lui A.

Prima intrebare: Ca sa dezbatem succesiunea dupa Z, trebuie sa dezbatem intai succesiunea dupa A? Sau nu mai este necesar, pentru ca titlul e direct pe numele lui Z?

A doua intrebare: Daca trebuie sa dezbatem succesiunea dupa A, in situatia in care succesiunile dupa X si Y s-au dezbatut deja si terenul nu a fost trecut in certificat, mostenitorii lui X si Y pot renunta la mostenire in numele lui X si Y, astfel incat tot terenul sa revina lui Z si apoi mostenitorilir sai?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:25, 28 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca s-a facut cadastru sistematic , primaria trebuia sa faca toate demersurile, anuntandu-va ca se fac asemenea masuratori.
A - detinea probabil terenul conform registrului agricol si probabil ca prin anii '90 a facut cerere pentru retrocedare.
In principiu trebuie sa faceti succesiuni succesive pentru a ajunge la situatia in care doar cei care au calitate de mostentori ai defunctilor trecuti pe titlu sa fie inscrisi pe rolul fiscal si la cartea funciara.
Atata timp cat nimeni nu s-a dus sa solicite trecerea pe rolul fiscal in baza unor acte de proprietate, ei nu au trecut pe nimeni si au lasat defuntul.

Oricine poate renunta la o mostenire. Se face supliment daca nu s-a dezbatut succesiunea si asupra terenului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e necesara dezbaterea succesiunii dupa A.
Deja exista un act de proprietate (titlul), emis direct pe numele mostenitorilor. Cei 3 sunt titularii.
Se dezbat succesiunile dupa X, Y, Z pe cota de 1/3 a fiecaruia, din terenul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mosteniri - dreptul de mostenire violeet_20 violeet_20 Buna ziua, ma numesc Violeta si am o intrebare legata de dreptul de mostenire Exista urmatoarea situatie: Domnul X in momentul casatoriei cu doamna Y avea ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune dupa punere in posesie ilegala cristian2024 cristian2024 Buna ziua, va cer ajutorul in urmatoarea speta, sper eu bine explicata mai jos. Exista un titlu de proprietate asupra unui teren pe numele a 3 mostenitori (3 ... (vezi toată discuția)
Situatie succesiune-titlu de proprietate Ion1944 Ion1944 In 1986 dupa decesul tatalui a fost facuta succesiunea X devenind mostenitor cu cota intraga (doar pt casa, terenul fiind in proprietatea statului), fratii y ... (vezi toată discuția)