avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am fost implicat în furtul unui butoi, m-am împăcat ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am fost implicat în furtul unui butoi, m-am împăcat cu proprietarul iar azi am primit o înștiințare de la Parchet. La ce să mă aștept?

Buna ziua, aproximativ cu 4 luni in urma am fost implicat in furtul unui butoi, in urma caruia am stabilit o impacare cu proprietarul, iar agentul de politie ne-a spus ca nu se va incepe nicio urmarie penala. Astazi am primit o instiintare prin care trebuie sa merg in maxim de 10 zile lucratoare la Parchet pentru comunicarea solutiei. Intrebarea mea este, la Parchet ne va spune ca nu s-a inceput urmarirea penala si posibil sa achit niste taxe judiciare, sau este vorba despre alte complicatii penale, precum o posibila urmarie penala?
Ultima modificare: Miercuri, 28 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:49, 2 Martie 2018
Articolul 159 - Împăcarea
(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală și stinge acțiunea civilă.
(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit și dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanței*)

În cazul faptelor prevăzute la art. 228 (furtul), art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) și c) și art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală.

Articolul 16 - Cazurile care împiedică punerea în mișcare și exercitarea acțiunii penale
(1) Acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare, iar când a fost pusă în mișcare nu mai poate fi exercitată dacă:
g) a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracțiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condițiile legii;

Articolul 314 - Soluțiile de neurmărire și netrimitere în judecată
(1) După examinarea sesizării, când constată că au fost strânse probele necesare potrivit dispozițiilor art. 285, procurorul, la propunerea organului de urmărire penală sau din oficiu, soluționează cauza prin ordonanță, dispunând:
a) clasarea, când nu exercită acțiunea penală ori, după caz, stinge acțiunea penală exercitată, întrucât există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1);
b) renunțarea la urmărirea penală, când nu există interes public pentru continuarea urmăririi penale.

Articolul 315 - Clasarea
(1) Clasarea se dispune când:
a) nu se poate începe urmărirea penală, întrucât nu sunt întrunite condițiile de fond și formă esențiale ale sesizării;
b) există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1).
Ultima modificare: Miercuri, 28 Februarie 2018
trandafir2, moderator
aproximativ cu 4 luni in urma am fost implicat in furtul unui butoi, in urma caruia am stabilit o impacare cu proprietarul

Eu am inteles ca s-au impacat, din acest considerent am opinat ca se va dispune clasarea.
Este foarte posibil sa se fi impacat in sensul institutiei impacarii sau posibil sa fie doar o expresie populara (cum se mai spune), asa incat eu am preferat sa largesc ipoteza si cu solutia renuntarii la urmarirea penala.
Se preciza in declaratia mea, respectiv a celor implicati, ca ne-am impacat cu proprietarul, iar acesta la randul lui a vorbit cu agentul care se ocupa de cazul nostru ca nu va depune nicio plangere.

trandafir2 a scris:

Este foarte posibil sa se fi impacat in sensul institutiei impacarii sau posibil sa fie doar o expresie populara (cum se mai spune), asa incat eu am preferat sa largesc ipoteza si cu solutia renuntarii la urmarirea penala.

Ce sa va spun, precizarea de mai sus nu face decat sa accentueze dubiul cu privire la realizarea impacarii. Impacarea este un act juridic bilateral, prin care se exprima o vointa comuna celor doi subiecti procesuali, asa incat impacarea trebuie sa fie personala si explicita, totala si neconditionata, si se poate face fie oral, fie in scris, in fata organului judiciar care trebuie sa verifice valabilitatea consimtamantului, adica procedura presupune un minim de formalism.
Acum, eu nu stiu cum s-a realizat procedura aceasta in fapt, pentru ca din ce ati scris dvs, respectiv ca "se preciza in declaratia mea" si ca proprietarul "la randul lui a vorbit cu agentul", reiese ca s-a facut o impacare din bucati (nu contest ca pe la cate un post de politie se mai practica). Pana la urma este important ce a scris agentul in documentele intocmite si ce a propus in referatul catre procuror, pentru ca se va merge pe solutia respectiva.
In concluzie, daca a scris ca v-ati impacat, se va merge pe clasare (asa cum a precizat si dl avocat) si toate bune si frumoase.
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2018
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instiintare de la parchet rapid2121 rapid2121 Buna ziua. Am si eu o intrebare, daca ma puteti lamuri si pe mine. Am primit azi o instiintare pe numele meu, pusa in usa pt ca eram la ... (vezi toată discuția)
Dosar penal clasat cioarec carmen cioarec carmen Ce înseamnă dosar penal clasat şi aplicare sancţiune administrativă cu amenda ? Este acelaşi lucru cu NUP ?Ce consecinţe are amenda ? (vezi toată discuția)
Furt din mall...pedeapsa? floreastefan floreastefan Buna ziua! ziua trecuta am facut o greseala, in sensul ca am incercat sa sustrag din incinta unui magazin din mall 2 articole vestimentare in valoare de 389 ... (vezi toată discuția)