avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort formal
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort formal

Buna dimineata,ziua,seara -in functie de ora la care cititi acest mesaj !
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez in urm. situatie: sotul meu mai are din prima lui casnicie doi copii-acum majori.Dorinta sotului este de a-i ramane fiicei noastre de 15 ani tot ce am realizat impreuna in cei 18 ani de casnicie.La sfatul unui avocat am inaintat actele de divort,unde sotul renunta la tot in favoarea mea,eu pastrez numele si traim in concubinaj.Sfatul avocatului a fost sa nu inaintam actele la starea civila,astfel nu aparem nicaieri divortati, nu trebuie sa schimbam buletinele,nu trebuie sa il iau in spatiu etc. Intrebarea,rugamintea mea este sa-mi spuneti;e legal? Ma poate afecta cumva daca nu finalizam actele respective ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters93741 , utilizator 17:32, 22 Octombrie 2009
Pierdeti rezreva succesorala a sotului supravietuitor -- dar in acest caz asta este o optiune teoretica si orice ce este legat de casatorie (pensie de urmas etc).

Aceasta procedura pare sa fie legala si nu va va afecta cu nimic in afara celor mentionate mai sus.
Sfaturile pe care le-ati primit , desi par a va fi de folos in atingerea scopului pe care vi l-ati propus, sunt total in neconcordanta cu legea. Adica divortati, dar nu declarati nicaieri acest lucru. Nu stiti ca divortul produce mai multe efecte juridice, situatia dvs . ( starea civila ) se schimba, trebuie sa preschimbati si CI, sa se faca mentiune pe marginea actului de casatorie, din momentul ramanerii definitive a hotararii de divort, actul de casatorie nu mai poate produce efecte juridice. Pastrare numelui dobanit prin casatorie este in regula, renuntarea sotului la cota parte din bunurile comune, deasemenea. restul insa nu sunt in regula.Ar mai exista si alte solutii , Dvs. puteti sa ii vindeti fiicei dvs. de exemplu, bunurile imobile .
Intrebarea mea este daca s-a finalizat divortul.
Daca ati divortat si ati incheiat o tranzactie pe partaj(in ideea ca s-a depus divort+partaj), iar in tranzactie a fost specificat ca dvs. pastrati toate bunurile dobandite in timpul casatoriei, este foarte bine in viitor pt fiica dvs.
Daca nu ati finalizat actiunea, inseamna ca sunteti inca, casatorita.
la prima vedere, impulsul meu este sa zic ca nu este o idee buna sa divortati. Argumentele mele nu sunt foarte organizate acum, insa o sa va spun tot ce imi vine in minte.
Consider ca starea civila trebuie sa reflecte realitatea in orice situatie, si cu orice sacrificii.
Diovortand, dvs. veti pierde calitatea de sotie supravietuitoare a sotului, lucru care acum nu pare important, dar ar putea sa fie in timp...
In plus, trebuie sa intelegeti ca starea civila e un aspect (casatoria, mostenirea, filiatia fiind legate de asta), iar partajul este altceva (dupa ce se va fi desfacut casatoria, se discuta imparteala bunurilor, chiar daca uneori in cadrul aceluiasi proces...). Ori, divortand, veti pierde iremediabil calitatea de sotie a tatalui fetei dvs., pe cand facand partaj fictiv in favoarea dvs., nu veti castiga bunurile iremedibil (eu sa fiu un alt potential mostenitor, dupa ce va fi murit tatal, as incerca cu orice pret anularea partajului fictiv. daca as castiga, as ajunge sa impart mostenirea tatei cu fiica dvs., insa nu si cu dvs., pentru ca nu mai sunteti mostenitor...- nu stiu daca ma fac inteles).
Actele de pronuntare divort nu le inaintati dvs. la starea civila, ci instanta.
V-ati gandit ce faceti cu bunurile pe care le veti dobandi in concubinaj de acum in colo? astea cum se impart la deces?
Acestea sunt doar cateva argumente, care mi-au venit acum, pe moment.
Mai sunt si altele, cu siguranta - ganditi-va ca luati o decizie pe viata, si sunt aspecte mai importante, dincolo de luatul in spatiu, buletin etc.

Sfatul avocatului dvs. este ingenios din punct de vedere tehnic, juridic, dar mie mi se pare o mare prostie sa il aplicati in viata dvs.
Incerceti sa va ganditi si la alte varinate de mostenire: un testament, un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere...
Cred ca solutia vanzarii invocata de d-na consilier Margu,daca nu ati finalizat divortul(la care puteti renunta,conf.art.246 c.pr.civ,urmand a vi se restitui 1/2 din taxa),cea a vanzarii respectivelor bunuri catre fiica este cea mai buna si nu implica si alte repercusiuni juridice.

Alte discuții în legătură

Testament sau acte vanzare cumparare ditualina ditualina sot si sotie .. sotul este pe moarte .. au pe numele lor 2 case .. teoretic bunuri comune in timpul casatoriei sotia are si o fiica dinaintea casatorie care ... (vezi toată discuția)
Mostenitor legal Dora_angel Dora_angel Buna ziua. Intrebarea mea este legata de modul in care ma pot asigura ca tot ceea ce ne apartine, mie si sotului meu, va fi mostenit integral de copilul din ... (vezi toată discuția)
Mostenire inatacabila freeanifer freeanifer Buna ziua, Vreau sa las impreuna cu sotia , ca mostenire , toate bunurile pe care le posed , apartament , masina etc numai uneia din cele 2 fiice majore pe ... (vezi toată discuția)