avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... În baza cărui DOCUMENT se pot reține contribuții?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

În baza cărui DOCUMENT se pot reține contribuții?

În baza căror documente se pot reține contribuții la STAT? Se pot reține contribuții (impozit pe venit, pentru vechime în muncă și la sănătate) în baza unei CERERI (fără contract de muncă)? Este legal?

De exemplu, la un salariu brut de 1500 de lei se rețin 640 de lei. Ce contribuții intră în calcul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:59, 2 Martie 2018
De la 1 ianuarie 2018, avem următoarele contribuții obligatorii:
- contribuția la pensii pentru condiții normale de muncă, în cotă de 25%, ce este în totalitate în sarcina salariatului;
- contribuția la sănătate, în cotă de 10%, ce este în totalitate în sarcina salariatului;
- impozit pe venit in cota de 10%, ce este in totalitate in sarcina salariatului;

- contribuția asiguratorie pentru muncă, în cotă de 2,25%, ce este în totalitate în sarcina angajatorului.

Contributiile se retine pe statul de plata, in baza legii - Codul Fiscal.
Mulțumesc tare mult.
Să înțeleg că acele contribuții care revin exclusiv salariatului (care prestează servicii fără carte de muncă!) nu se rețin de către Instituție. Instituția reține doar cei 2,25% din remunerația brută, nu-i așa?

Rămân totuși câteva neclarități:

1. În cazul acesta, cum se explică faptul că din 1500 se rețin 620 lei? Remuneratul cu studii superioare rămânând doar cu 880 lei.

2. Să fie oare aceasta explicația pentru faptul că ,,remuneratul la plata cu ora,, nu figurează ca fiind asigurat la sănătate, el neștiind că trebuie să-și plătească singur datoriile?

3.Dacă totuși instituția reține 47,25% de ce remuneratul nu figurează ca asigurat la sănătate, de exemplu? În baza cărui document se rețin aceste contribuții până la urmă?
______

Nu mai înțeleg nimic. Cum este posibil ca o instituție să țină un tânăr la plata cu ora - fără contract de muncă - atâta timp cât acesta are aceeași pregătire profesională precum cei angajați? Angajările în instituțiile educaționale din RO se fac în funcție de gradele de rudenie sau interes ,,politic,,? De ce unii intră ca pe bulevard iar altora li se întind capcane? În ce eră trăim?
Contributiile sunt 45%.... contributiile sunt in sarcina angajatorului de plata si nu a salariatului .

Daca munceste fara c.i.m., a depus vreo sesizare la Inspectia Muncii ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce contribuții se rețin celor care muncesc în 2018 fără contract de muncă? Anne Maria Anne Maria Bună ziua, Dacă pentru o activitate prestată (fără contract de muncă) se eliberează adeverință de vechime în SPECIALIZARE și nu adeverință de ... (vezi toată discuția)
Cumul de funcții la același angajator Gabriela Lionte Gabriela Lionte Buna ziua Va rog sa ma ajutați intr-o problema. Care sunt contribuțiile și cum se calculează acestea la un salariat ce are cumul de funcții la ... (vezi toată discuția)
Salariul primit ca angajat sau firma? Coco123456789 Coco123456789 Care sunt impozitele achitate la primirea salariului daca: 1.simplu angajat 2. Firma individuală Care este poziția cea mai avantajoasă si care sunt ... (vezi toată discuția)