avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand si cum e bine sa depun dosarul de pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand si cum e bine sa depun dosarul de pensie?

Sunt nascuta in martie 1951; la 1 sept. 2009 am implinit 34 de ani de activitate in invatamant; din cate stiu, ar fi trebuit sa ies la pensie in nov. 2009; dar mi s-a recomandat sa nu depun inca dosarul si in felul acesta se prelungeste perioada activa pana la finele anului scolar. Un coleg mi-a spus insa ca ar fi trebuit sa depun dosarul si, chiar daca venea aprobarea, puteam continua activitatea la catedra cumuland pensia cu salariul; nu stiu in ce masura era posibil acest lucru...sunt total derutata...Astept un sfat intelept si mai ales competent. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:54, 22 Octombrie 2009
Daca sunteti cadru didactic puteati sa beneficiati de pensie pentru limita de varsta din noiembrie 2006. Legea nr. 128/1997 privind Statutul cadrelor didactice prevede ca puteti fi pensionata numai la data incheierii anului scolar, reglementand si o exceptie de la aceasta regula (pentru motive temeinice si cu aprobarea inspectoratului scolar). Daca alineatul 4 al art. 127 din Legea nr. 128/1997 mie nu mi-e foarte clar, Legea nr. 19/2000 permite tuturor beneficiarilor de pensie pentru limita de varsta sa-si continue activitatea, cumuland veniturile cu drepturile de pensie.

ART. 127
(1) Personalul didactic poate fi pensionat numai la data încheierii anului şcolar sau universitar.
(2) Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic se poate face şi în timpul anului şcolar sau universitar, cu aprobarea inspectoratului şcolar, respectiv a senatului universitar.
(3) Personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele de vârsta prevăzute de legislaţia în vigoare, dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbaţii.
(4) Cadrele didactice pensionate pot desfăşura activităţi didactice, salarizate prin cumul sau prin plata cu ora, după împlinirea vârstei de pensionare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vârsta de pensionare Anniko Anniko Am o întrebare legată de vârsta de pensionare conform noi legi a pensionării. M-am născut în 1953, sunt profesoară, lucrez şi am 32 de ani şi 10 luni ... (vezi toată discuția)
Vechime peste 25 ani in invatamant = reducere 3 ani a varstei standard de pensionare? govedarica govedarica buna seara. ma intereseaza sa stiu daca este adevarat si care este temeiul juridic. in decizia de pensie scrie acest lucru,insa cererea de trecere de la ... (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare - cadru didactic alinalextd alinalextd Sunt profesor, n. 31.05.1950 , am o vechime de 39 ani,cand pot iesi la pensie la limita de varsta? Dar anticipat si cu ce penalizare? Odata proesorii puteau ... (vezi toată discuția)