avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

Bună ziua, ma numesc Ciprian eu de mic am probleme cu coloana, dar din 2014 ma tot plimb pe la doctori, neurochirurgie, și neurologie, am maduva spinarii dilatata (infurnicaturi în membre și dureri în coloana) lucrez de 10 ani la primăria orașului, în momentul de fata nu mai pot face față munci, întrebarea mea este câte zile de concediu medical poate să-mi se de-a de către mediul neurolog? Eu acuma 2 săptămâni am avut 5 zile de concediu de la medicul de familie.de la locul de munca îmi cer sa îmi bag demisia dacă nu sunt capabil de munca Va mulțumesc
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2018
Manuasz, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:53, 5 Martie 2018
Manuasz a scris:

.... întrebarea mea este câte zile de concediu medical poate să-mi se de-a de către mediul neurolog? Eu acuma 2 săptămâni am avut 5 zile de concediu de la medicul de familie.de la locul de munca îmi cer sa îmi bag demisia dacă nu sunt capabil de munca Va mulțumesc



1, Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie.
Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. OUG 158/2005
art. 13
(1) Durata de acordare a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotită din prima zi de îmbolnăvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.
....


3. Norme de aplicare a OUG 158/2005
art. 20
(1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape.

(2) În cazul menținerii incapacității temporare de muncă pentru aceeași afecțiune, concediul medical se poate prelungi de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30/31 de zile calendaristice, până la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire.

(3) Durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporară de muncă nu poate depăși 30 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire, indiferent de cauza acesteia. După totalizarea a 30 de zile calendaristice acordate de către medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevăzute de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical oana iftime oana iftime Tatal meu a fost operat recent de o tumoare benigna pe creier la o clinica privata, fara implicarsa CAS. Operatia a fost cu succes maxim, insa a ramas cu o ... (vezi toată discuția)
Concediu medical nicoletacarutasu nicoletacarutasu Medicul de familie poate acoda concediu medical sau elibereaza doar trimitere catre specialist si acest elibereaza concediul? (vezi toată discuția)
Concediu medical fital fital Buna ziua. Va rog sa imi spuneti cate zile de concediu medical poate acorda medicul de familie. Va multumesc. (vezi toată discuția)