avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Situatia este urmatoarea: decedat in 2016, cu un divort pronuntat in 2007. Nu se cunoaste daca s-a mai recasatorit sau nu cu aceeasi persoana ulterior. Sotia (fosta sotie) apare pe o citatie de chemare a eventualilor mostenitori ca fiind deschizatoarea de dezbatere succesorala. Noi nu am stiut absolut nimic si nu ne-a anuntat nimeni despre aceasta moarte. Defunctul avea la momentul casatoriei asa: o casa, bun propriu, mostenire de la defunctii sai parinti, o sotie care nu se stie daca mai era sau nu sotie la momentul decesul, niciun fiu si o matusa in viata, adica sora mamei defunctutului, mama defunctului fiind de asemenea decedata. Vreau sa stiu si eu cat mosteneste matusa defunctului in situatia data din apartamentul in cauza si ce trebuie sa facem in cazul in care cu rea-credinta ni s-a ascuns decesul, iar succesiunea a fost deja dezbatuta fara stirea noastra. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mirrella P. , utilizator 19:33, 7 Martie 2018
Eu am aflat acum cateva zile, printr-o citatie emisa si publicata si pe Internet de un birou notarial, care suna ceva in genul "eventualii mostenitori ai defunctului x" sa se prezinte in data y sau sa ne contacteze. Dosarul succesoral era deschis de sotie, asa cum scria, numai ca, din situatia familiala, daca nu cumva s-au recasatorit, stim ca a intervenit divortul. Nu a existat partaj, pentru ca nici nu aveau la vremea respectiva ce sa partajeze ca bunuri comune. Apartamentul era mosternire de la defunctii parinti, deci bun propriu, nu intra in masa partajului. Acum exista trei variante: ori s-au recasatorit cu forme legale, ori nu s-au mai casatorit, dar in lipsa oricarui alt potential mostenitor, logic, nu ramanea casa statului, o lua cineva, sa presupunem ultima sotie, ea ascunzandu-le adevaratilor mostenitori decesul, ori s-a prevalat de ideea ca ar fi in continuare casatorita si in lipsa oricui altcuiva care sa aiba pretentii la succesiune, logic ca a obtinut intreaga masa succesorala. Eu am inteles sa abordez in felul urmator problema, data fiind si citatia, care de fapt se adresa mamei mele, dar presupun ca nimeni nu sta sa caute zi lumina pe Internet sa se regaseasca in citatii de potentiali mostenitori, deci noi nu am stiut nici de aceasta citatie din octombrie 2017. O sa fac pentru mama dovada calitatii de mostenitoare, prin actele pe care le am la dispozitie care atesta ca mama defunctului si mama erau surori si o sa cer in copie dosarul succesoral in cauza si in functie de ce acte sunt acolo, imi raspuns si nelamuririlor legate de sotie sau fosta sotie. In urma inclusiv a sfaturilor dvs. pentru care va multumesc, in urma consultarii intre timp si a unui avocat, am decis sa atac in instanta si sa cer nulitatea absoluta a certificatului de mostenitor. Pentru ca indiferent de situatia fostei sotii, mama are fie drept integral asupra apartamentului, fie un sfert. Deci oricum certificatul este atacabil, mai ales ca am martori si probe care atesta ca fosta sotie stia unde ma poate gasi cel putin pe mine, iar eu luam imediat legatura cu mama, deci e clara situatia, ca nu am fost anuntate tocmai cu rea-credinta. Si intentionez sa depun si o plangere penala pentru fals in declaratii, eventual marturie mincinoasa, in functie de ce gasesc in acel dosar si cam asa vad ca s-ar putea rezolva problema. Termenul de acceptare a succesiunii nu avea cum sa curga din moment ce nu exista nicaieri dovada ca ni s-a comunicat decesul. Pur si simplu, am cautat pe Internet sa vedem ce mai face varul meu, ca sa-l chem la mama la spital, unde a suferit un infarct si cand dau de... citatie pentru... eventualii mostenitori pentru varul meu... cu CNP-ul. cu ultima adresa de domiciliu cea pe care o stiam, deci e exclusa confuzia. Normal ca a fost un soc, nu mai vorbesc de impactul psihologic: sa nu fi venit si noi la inmormantare, de ce-a murit, era tanar, adica avea in jur de 50 de ani, nu avea o varsta la care sa se moara. Eu am vazut doar ca nu mai imi raspunde la mesaje pe Facebook si ca... are mereu telefonul inchis. Dar eu am crezut ca fie a plecat din tara, fie si-a schimbat numarul, numai la moarte nu ma asteptam... In fine. Deci eu cred ca acesta este primul pas: sa solicit prin e-mail sau in copie fizica dosarul succesoral de la notariat. Facand dovada calitatii de ruda pentru mama. Fiindca ea o sa fie mostenitoarea, nu eu, dar eu ma ocup de acte, o femeie la 86 de ani, cu infarct, e clar ca nu sta sa mearga pe la instanta sau pe la notariate... Cu procura notariala, cu tot ce-mi trebuie... In principiu, am cam lamurit ce trebuie sa fac. Va multumesc inca o data pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Martie 2018
Mirrella P., utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune anushca anushca Verisoara mea a fost casatorita 50 de ani ,locuind la tara,in casa socrilor, impreuna cu varul meu. Cand socrii au murit, varul meu a facut succesiunea dar nu ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa deces Andreea1987 Andreea1987 Parintii prietenului meu au divortat acum 4 ani .Nu s-a facut nici un partaj dupa divort. Tatal s-a recasatorit(nu au copii) si a decedat de curand. Ce ... (vezi toată discuția)
Taxa succesiune gimmarian gimmarian buna ziua suntem 2 surori si tatal nostru a decedat pe 9 februarie 2011 ,inca nu am facut taxa de succesiune deoarece nu stim exact cum sa procedam. el a ... (vezi toată discuția)