avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Doua contracte de munca 0e 8 ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Doua contracte de munca 0e 8 ore

DaCa sunt asistent personal cu carte de munca pe 8 ore, mai pot avea încă un contract de munca pe 8 ore în alta parte ?
Cel mai recent răspuns: Ramona71 , utilizator 21:12, 29 Februarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, puteti incheia un alt c.i.m. cu norma intreaga cu un nou angajator chiar daca mai aveti un c.i.m. cu norma intreaga
Buna ziua. Îmi cer scuze ca reiau discuția, dar situația mea actuala este similară inițiatorului. Asa ca după căutări on-line, exista mai multe interpretări asupra legalității de a deține 2 contracte de munca cu norma întreaga ( ba ca nu trebuiesc depășite un maxim de 48 ore/sapt, ba ca programul de lucru nu se poate suprapune, ba ca nici o lege nu interzice dar se recomanda sa nu se facă 2 c.i.m. Cu norma întreaga). As dori, dacă se poate un răspuns concret (poate s-a modific CM între timp si nu se știe). Multumesc
Codul Muncii nu s-a modificat , iar cei care posteaza sunt cu modificarile la zi in ceea ce privesc aceste modificari.

Reiau un mesaj postat in forum de mai multe ori - valabil si astazi - :
1. Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, persoana respectiva poate incheia c.i.m. cu timp partial /norma intreaga cu un nou angajator chiar daca mai are un c.i.m. cu norma intreaga

2. Dispozitiile art. 35 din Codul muncii consacra posibilitatea salariatului de a cumula mai multe functii in baza unor contracte individual de munca, fie la angajatori diferiti, fie la acelasi angajator.

Textul nu ne prevede insa cum sa se coreleze aceasta situatie cu dispozitiile legale care instituie durata maxima a timpului de munca.

Din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 112 alin. (1) C. muncii, cu dispozitiile art. 35, art. 113, art. 118 din acelasi cod, deducem ca durata normala a timpului de munca, de 40 de ore pe saptamana, se refera la un singur contract de munca. (Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de dreptul muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, p. 525)

Durata normala a timpului de munca, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, se raporteaza la un singur contract de munca, intrucat, in caz contrar, s-ar goli de continut dispozitiile art. 35 din Codul muncii ce permit salariatului sa cumuleze mai multe contracte individuale de munca. (Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raporturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii, in Pandectele romane nr. 1/2004, p. 269, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 165).
Ultima modificare: Miercuri, 17 Aprilie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am inteles. In principiu, nu exista probleme de natura legală dacă angajatul are unu sau doua CIM cu norma întreaga active. Mulțumesc pentru clarificare.
Deci ma poate cineva lamuri daca se poate sau nu, clar fara citate din lege Da sau nu!!
Din cate inteleg doua contracte full time cu perioada nedeterminata nu se pot semna.
Legal pot exista oricate contracte, dar tot legal exista si o limita de ore lucrate, 48 ore pe saptamana!!!!
Inteleg ca exista derogari pentru cateva luni dar nu poti lucra nedeterminat (adica de exemplu 20 ani) cu doua contracte nedeterminate full time( adica 16 ore pe zi).
Daca ar fi doua full nedeterminate, care este considerat job de baza? Tichetele de masa, deducerile personale etc nu se pot lua din doua parti nu?
In concluzie poti lucra nedeterminat la doua joburi amvele cu 8 ore, 16 in total?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O persoană este angajată full-time și are și un contract de munca part-time. care este timpul de lucru maxim pe care poate să îl aibă contractul parțial? Gstefan2007 Gstefan2007 Buna seara, Daca o persoana este angajata full-time si are si un contract de munca part-time, care este timpul de lucru maxim pe care poate sa il aiba ... (vezi toată discuția)
Job part time period langa job full time MariaM87 MariaM87 Buna ziua. Daca e o persoana cu un job full time si un job part time si lucreaza 49 ore pe săptămână este ok din punct de vedere legal că timp de lucru? ... (vezi toată discuția)
Numar maxim ore lucrate lunar adrian_tudor89 adrian_tudor89 Buna ziua! Care este numarul maxim de ore lucrate lunar? Spre exemplu pot fi angajat cu norma intreaga la 2 angajatori diferiti, simultan (2 angajatori x 8 ... (vezi toată discuția)