avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA intrebare decont si plata tva pfa
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

intrebare decont si plata tva pfa

Buna ziua,

as dori sa ma lamuresc cu cateva lucruri deoarece este primul trimestru al meu ca PFA la norma de venit platitor de TVA si din cat am cautat pe net am observat ca aici este locul cel mai bun.

1. Pana la data de 26 octombrie 2009, inclusiv, se poate depune decontul de TVA pentru PFA platitor de tva si tot pana la acea data trebuie platit TVA-ul aferent ca sa nu ai penalizari ?

2. Am vazut in unele locuri ca se plateste TVA la norma ta de venit si apoi se face o regularizare. Eu stiu ca se plateste TVA pentru facturile pe care le-ai emis in trimestrul respectiv indeferent de suma. Vreau doar sa platesc tva-ul la factura fara sa decontez nimic. Este corect cum cred eu ?

3. Din pacate nu sunt in acest moment in judetul unde am PFA-ul dar am inteles ca se poate depune online formularul 300 prin sistemul electronic national. Este ok sa procedez asa ? si daca da stiti cumva adresa exacta la care pot face asta ca m-am cam pierdut prin site-ul lor.

4. Dupa ce depun online formularul 300 pot sa fac plata la banca mea catre trezoreria din judetul unde am PFA-ul?

5. In afara de formularul 300 si de plata tva la banca mai trebuie sa depun vreun act sau bilant cu facturile pe care le-am emis/primit pe trimestrul 3? Sau se merge pe incredere si pui tu suma care iti iese si doar in cazul unui control se verifica asta ?

Va multumesc mult de tot pentru raspunsuri anticipat!
Cel mai recent răspuns: alex_voc , utilizator 20:41, 21 Aprilie 2011
1. Daca depuneti online, trebuie sa depuneti pana la data de 25. Daca depuneti cu discheta/cod de bara, luni este ultima zi. Ultima zi de plata, fiindca data de 25 este o duminica, va fi tot luni.

2. TVA la norma de venit? Dupa cum stiu eu, cine plateste TVA trebuie sa conduca o evidenta contabila si nu poate sa aiba norma de venit, dar s-ar putea sa ma insel. Trebuie sa platiti TVA-ul de plata, adica TVA-ul incasat minus TVA-ul de plata. Daca platiti TVA-ul incasat fara a deduce nimic, nu cred ca va fi o problema pentru Stat.

3. Este OK sa depuneti declaratia online, dar aveti nevoie de o semnatura electronica, pe care o trebuie sa inregistrati la Finante impreuna cu o imputernicire cu stampila PFA. Nu cred ca puteti sa faceti acest lucru pana luni, dar va propun sa expediati declaratia cu confirmare de primire azi sau cel tarziu maine prin posta.

4. Puteti sa faceti plata si inainte de a depune declaratia.

5. Trebuie sa verificati daca aveti livrari/achizitii intracomunitare. In acest caz trebuie sa depuneti si declaratia 390. Totul merge pe incredere, pana cand nu vine controlul.
Va multumesc mult. M-am clarificat cu mai multe lucruri acum.
Astazi nu stiu daca o sa reusesc sa trimit prin posta pentru ca tre sa invat cum sa completez formularul 300 si cum sunt la servici timpul nu prea ma lasa si nu vreau sa fac greseli. O sa trimit maine prin posta sau trimit prin cineva, e clar ca nu mai am timp sa depun acum online.
Plata daca se poate face si inainte de a depune formularul o sa fac astazi prin Internet Banking ca e mai usor, sper ca se poate.
Nu am livrari/achizitii intracomunitare, deci nu mai trebuie sa completez nimic din fericire.

"TVA la norma de venit? Dupa cum stiu eu, cine plateste TVA trebuie sa conduca o evidenta contabila si nu poate sa aiba norma de venit, dar s-ar putea sa ma insel."
Inainte sa imi fac PFA am cautat pe net foarte mult si am gasit cazuri care deci erau la norma au optat sa plateasca TVA ca sa fie mai bine vazuti de clientii lor firme platitorare de TVA. Binteinteles ca e mai simplu sa nu fii platitor de tva dar pentru imagine si eventual pentru niste bani dedusi ce nu face omul :)
Inspectorul de la finante mi-a zis ca nu pot sa fiu la norma si platitor de tva pentru ca ar insemna sa tin o contabilitate. Mi-am argumentat cererea mea si sefa lui a venit si a zis ca am dreptate si in alte judete tot la fel se intampla si e normal. Eu sunt la norma de venit dar trebuie sa tin o contabilitate pentru TVA. Deci se poate :)

In urma la ce am discutat mai sus a mai aparut totuti o inrebare:

"1. Daca depuneti online, trebuie sa depuneti pana la data de 25. Daca depuneti cu discheta/cod de bara, luni este ultima zi. Ultima zi de plata, fiindca data de 25 este o duminica, va fi tot luni."

Cu cd/dvd nu merge sa depun? Pentru ca mai am demult unitate de discheta. Sau depun cu cod de bara dar nu stiu ce inseamna.
Daca listati declaratia din program cu cod de bara, iar cititorul de cod de bara de la finante poate citi codul de bara de pe declaratia listata (trebuie sa aveti o imprimanta buna), atunci datele sunt citite prin codul respectiv de bara.

Daca salvati datele declaratiei pe un suport electronic de date (adica discheta, CD, DVD sau stick -- atentie, ca cei de la finante sa aiba echipamentul/sistemul de operare necesar pentru a le citi), datele din declaratie se preiau de pe suportul respectiv de date.
Multumesc mult pentru raspuns. Deci sa inteleg ca ar merge si pe CD ca doar trebuie sa aibe un CD-ROM in toata cladirea aia.

O singura intrebare mai am si sper sa fie si ultima. Formularul 300 in completez apoi il scanez si il pun pe CD sau trebuie sa completez cu un program special?

Multumesc pentru ajutor.

Alte discuții în legătură

Calendar obligatii fiscale pentru luna aprilie 2012  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu 1. Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat [b]Formular 100[/b] (format electronic) - [b]lunar[/b] 2. Declaratia privind obligatiile de ... (vezi toată discuția)
Plata tva richy richy Buna ziua, Mi-am deschis un pfa in ianuarie 2010 sistem real platitor de TVA si am unele nelamuriri. Am incasat pana in luna aprilie 3000 RON din care ... (vezi toată discuția)
Acte gãsite dupã depunerea declarațiilor Qimer Qimer Mi-au fost predate azi mai multe facturi din luna septembrie, dar între timp am depus declaratiile 300 și 100 (cu depunere trimestrială). Care ar fi ... (vezi toată discuția)