avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire complicata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire complicata

Caut pareri cat mai avizate dupa care sa-mi formez o imagine cat mai clara. Pe scurt, vreau sa stiu daca se merita sa-mi bat capul.
Context:
Se doreste reglementarea unei mosteniri nedezbatute. Punctul sensibil este stabilirea celor ce vor fi chemati la mostenire.
Specificitatea spetei consta in faptul ca dorim ca la mostenire sa fie chemati doar o parte din mostenitori.
Mostenitorii pe care nu-i dorim chemati au beneficiat deja de partea lor de mostenire prin prisma faptului ca ei au primit zestre- care provine din masa succesorala.
Datele spetei:
X si Y au 7 copii.
3 din copii au primit din timpul vietii lui X si Y terenuri si acareturi cu titlul de zestre; inainte de colectivizare din 1947.
Celorlalti 4 copii nu li s-a mai putut transmite nimic din bunurile parintilor - X & Y
Dupa revolutie, doar Y mai era in viata si si-a recuperat certificatul de proprietate, dar neincluzand terenurile date ca zestre celor 3 copii. Acestia 3 ramanand proprietari pe bunurile primite.
Dupa ce si-a recuperat proprietatile, Y a continuat cutuma si a impartit bunurile ramase celorlalti 4 copii, fapt la care niciunul din cei 7 copii nu a facut vreo contestatie .
Suprafata de teren data ca zestre primilor 3 copii este superioara suprafetei pe care ultimii 4 au primit-o.
Prin urmare, cei 4 copii au tinut si exploatat din 1990 si pana astazi terenurile primite, dar nu si-au facut actele de proprietate pe numele lor.
Y a decedat in 2010, in tot acest timp cei 4 copii au tinut terenurile, nu s-au contestat si au respectat decizia mamei lor - Y
Astazi, 2018 din cei 4 copii, 2 mai sunt in viata si urmasii celorlalti 2 decedati.
Primii 3 copii (cei improprietariti prin zestre) sunt de asemenea decedati dupa 2010. Urmasii acestor 3 (in numar de 16) sunt mostenitorii pe care noi nu-i dorim chemati la mostenirea lui Y.
Intrebarea este daca se poate dezbate mostenirea si efectua partajul numai intre ultimii 2 copii si urmasii celorlalti 2 decedati.
Sunt constient ca legea mostenirii implica toata descendenta si raspunsul cel mai simplu este : "Nu, nu poti omite pe nimeni dintre urmasi"
Daca cineva de specialitate doreste sa investigheze si sa se implice sunt dispus sa abordam acest subiect ca pe o consultanta contra cost.
In acelasi timp as fi bucuros sa cunosc opiniile si celor care au trait o situatie similara.
Va multumesc tuturor.
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2018
Send, utilizator
Cel mai recent răspuns: Send , utilizator 12:19, 10 Martie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea prevede în mod exact drepturile moștenitorilor.
Si nu exista abatere de la lege.

Este însă adevarat ca nu toti reusesc sa beneficieze de prevederile legii...dar aceasta este o altă problemă.

Sunt unele lucruri care prezinta diferenta de la caz la caz

Dacă legea si consecintele ei erau simple erau suficiente 8 clase pentru a fi cunoscută dar fiind complicată...
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Desi stiti care este legea incercati sa vedeti daca se poate aplica stramb?
Exista posibilitatea indepartarii anumitor mosteniotori sau inglobarea bunurilor primite ca zestre in masa succesorala, totul perfect legal.
Luati legatura cu un avocat si mergeti in fata instantei.
A incerca sa invatati acum drept civil, partea care se refera la dreptul familiei si succesiuni este mai complicat.
Multumesc de raspuns,
Nu doresc aplicarea stramba a legii si nici nu intentionez sa reiau studii de drept.
Caut sa ma informez daca exista o solutie prin care sa obtin titlul de proprietate pe ceea ce deja posed. Y in timpul vietii si-a impartit informal bunurile (mostenirea) celor 4 copii, deoarece celorlalti 3 copii li s-a dat deja inainte de colectivizare, ei nu au contestat decizia mamei lor. Nici unul dintre cei 7 copii nu a contestat vreodata impartirea, cu totii acceptand-o ca fiind justa si respectand cutuma, dar mai ales vointa parintilor lor. Noi, cei care dorim azi sa dezbatem mostenirea, nu dorim sa repunem in discutie ceea ce Y a distribuit deja, chiar daca legea o permite. Dar nu putem accepta sa impartim cu mostenitorii celor 3 copii decedati deoarece masa succesorala s-ar diminua in asa fel incat toata procedura nu-si mai merita efortul + sentimentul ca ni se face o nedreptate.
Daca cineva poate investi timp sa-mi faca o analiza concreta si sa prezinte un raport cu niste ipoteze, cum am mai spus va fi contra cost,
Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Martie 2018
Send, utilizator
Buna ziua!
Daca se poate rezona cu mostenitorii celor 3 copii improprietariti prin zestre, ati putea sa-i strangeti pe toti la un birou notarial si acestia sa declare ca atat ei, cat si antecesorii lor nu au facut niciun act de acceptare tacita a mostenirii dupa Y (asta ar fi cel mai greu pas, sa-i convingeti), iar ulterior mostenirea se va dezbate intre cei 2 copii in viata si mostenitorii celorlalti 2 dintre cei 4 care au exploatat terenurile in timpul vietii lui Y. Daca se poate evita un proces, va sfatuiesc cu draga inima sa abordati procedura necontencioasa in fata unui notar public.
O zi buna!
Buna ziua, multumesc de raspuns.
Mostenitorii celor 3 copii sunt indepartati si fizic, dar si de inima ,Majoritatea sunt imprastiati prin Europa, Nu suntem in conflict (nici nu am avea cum , nu ne-am vazut de decenii, nici nu exista subiectul discutiei mostenirii), dar suntem asa de instrainati ca nici nu cred ca ar mai vedea in mine o ruda, ci mai degraba un strain pe care-l prind la stramtoare,Ar fi mirati sa afle ca sunt factori de decizie in privinta dezbaterii mostenirii si sunt printre ei unii care ar vedea in aceasta actiune o oportunitate ori sa ma sicaneze ori sa aibe un castig facil.
O zi buna.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Martie 2018
Send, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune popc popc Parintii decedati in anii 1965 si 1986, din casatoria lor au rezultat 10 copii. Patru dintre copii s-au casatorit inainte de colectivizare, si au primit ca ... (vezi toată discuția)
Deschiderea procedurii succesorale in instanta MihStef MihStef Buna ziua, Situatia concreta este urmatoarea: Amandoi parintii au murit de mai mult de 10 ani. Acum, cei 6 copii ai lor se gandesc sa dezbata succesiunea, dar ... (vezi toată discuția)
Parere juridica privind masa succesorala niculaet niculaet Bună seara! Va rog si eu un raspuns pentru următoarea situatie. În 1995, socrul meu și surorile, sale au convenit tacit sa împartă succesiunea ... (vezi toată discuția)