avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anvans cumparare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anvans cumparare imobil

buna ziua!
vreau sa cumpar un ap.in valoare de 40mii euro, prin credit ipotecar.
am o parte din bani,iar restul fac imprumut de la banca prin acest credit.
vanzatorul vrea un avans de 10 mii euro.
va rog sa imi spuneti ce riscuri implica acest avans ptr.mine chiar daca se semneaza un precontract?
Cel mai recent răspuns: Tenrom , utilizator 19:49, 11 Martie 2018
Adica un avans de 25% din pret.. E mai putin intalnit. Macar precontractul acela il semnati la notar si certeti sa fie notat in cartea funciara? Ar fi un minim de precautie
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu incheie contractul puteti declara rezolutiunea contracului si cere cere dublul arvunei.[Art.15.44(2)NCC].Deasemenea, mai puteti cere pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract , daca toate celelalte conditii de validitate sunt indeplinite.Dreptul la actiune se prescrie in termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia incheiat.[Art.1669(1)-(2)NCC].
da, il semnam la notar.
cum sa fie notat in cartea funciara?

Cereti notarului cand mergeti pentru precontract, este in atributiile dumnealor. Dureaza un pic mai mult dar previne instrainarea sau grevarea imobilului intre precontract si vanzare.

Cu arvuna este alta discutie si am vazut ca in practica notarii prefera avans nu arvuna. Arvuna presupune ca pierdeti de drept avansul daca vanzarea nu se incheie pana la termenul stabil din vina dvs insa primiti inapoi dublul acestei sume daca vina este a promitentului vanzator. Ideea este minunata, insa ar trebui sa fiti sigur ca aveti de unde si puteti lua repede si simplu acest dublu, in practica cealalta parte nu prea plateste de buna voie.

Ce nu vad insa este implicarea bancii. Cand finanteaza o cumparare de imobil, bancile au tendinta sa se implice in partea de contractare foarte devreme, inainte de a aproba creditarea. Imi imaginez ca nu faceti acest precontract fara sa stiti sigur ca puteti onora obligatia de plata a restului de pret?
desigur, pot onora obligatia de plata a restului de pret.
nu se pune problema acestui fapt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precontract casa balasaf balasaf Buna ziua! in data de 30.07.2015 am semnat un precontract pentru cumpararea unei case, dand un avans de 2000 euro si urmând ca pana in data de 30.11. 2015 sa ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare imobil neonorat de promitentul cumparator ContSters89081 ContSters89081 Un antecontract de vanzare-cumparare imobil: promitentul cumpartor da un avans promitentului vanzator, stabilesc impreuna data pentru autentificarea ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vânzare-cumpărare garsonieră. cum procedez ca să mă asigur că nu rămân fără avans, sau că o vinde altcuiva? andreicristi andreicristi Buna ziua, doresc sa achizitionez o garsoniera, iar proprietarul doreste sa facem un antecontract de v-c si sa-i ofer o suma avans, toate acestea la notar. In ... (vezi toată discuția)