Daca va referiti la pasii pe care trebuie sa i urmati , aveti in vederea acceptarea succesiunii -expresa , in fata notarului publica , sau una tacita , implicita, prin acte de dispozitie (instrainare de bunuri ) , plata de impozite, termenul care trebuie respectat fiind cel de 6 luni de la data deschiderii succesiunii ,prin moarte.
Odata acceptata , erezii nu pot fi straini de aceasta succesiune.
Ulterior, veti proceda la dezbaterea acesteia , certificatul de mostenitor atestand calitatea de erede , nu insa si dreptul de proprietate.
Daca doriti a sista starea de indiviziune , imparteala poate fi facuta prin buna invoiala , tot in fata notarului public.
Divergentele sunt solutionate numai de catre judecatoria in a carei raza teritoriala s-a regasit un ultim domiciliu al defunctului.
multumesc pt. raspuns. sa fiu mai clara. soacra mea a murit in urma cu 8 ani si nu am facut succesiunea atunci. Daca o facem acum, coproprietarul (socrul meu) poate renunta la partea lui in favoarea fiului sau ( sotul meu ), pentru ca asta ne dorim cu totii? Ce pasi sunt de urmat , mergem la un notar, la un avocat ? Iertati-mi ignoranta dar nu avem habar.
Daca toti mostenitorii se inteleg mergeti la notar. Problema care se pune este daca sotul dvs. este singurul copil la parinti. Daca este, atunci socrul poate renunta la succesiune si acesta ii va reveni in intregime sotului dvs.. Daca mai sunt si alti copii, dar socrul doreste ca partea dansului sa ii revina numai sotului, ar fi bine sa accepte succesiunea (pentru ca daca ar renunta partea socrului ar fi impartita in mod egal intre toti mostenitorii care accepta si nu numai sotului) si ulterior sa faca un act de instrainare al cotei ce-i revine catre sotul dvs.
multumesc pt. raspuns. sa fiu mai clara. soacra mea a murit in urma cu 8 ani si nu am facut succesiunea atunci. Daca o facem acum, coproprietarul (socrul meu) poate renunta la partea lui in favoarea fiului sau ( sotul meu ), pentru ca asta ne dorim cu totii? Ce pasi sunt de urmat , mergem la un notar, la un avocat ? Iertati-mi ignoranta dar nu avem habar.