Bună ziua. Vă supun atenției următoarea speță: În anul 2008 am încheiat un contract de vânzare-cumpărare, prin care am devenit proprietar asupra unui apartament, cu rezerva dreptului de uzufrcut viager în favoarea vânzătorului. Problema este că am primit acasă citație prin care sunt chemat în judecată de asociația de proprietari, în calitate de proprietar, pentru datoriile la întreținere ce s-au acumulat din anul 2011-la zi, perioadă în care singura persoană ce a locuit în respectivul apartament a fost beneficiarul clauzei viagere (apartamentul fiind de altfel unul cu o singură camera). Recunosc faptul că nu m-am interesat de situația apartamentului, mergând pe încredere în ceea ce privește plata utilităților. Întrebarea pe care o am este care sunt mijloacele ce le pot invoca în apărarea mea, având în vedere că singura persoană care a locuit în respectivul apartament și care a beneficiat de utilități este vănzătorul cu clauză de rentă viageră. Mulțumesc.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Tot nu am inteles...este contract de vanzare cumparare sau de renta viagera?
Clauza este uzufructul viager sau plata rentei?
In principu, nu prea aveti cum sa va aparati.
Potrivit art.735, din Codul Civil "(1) Cheltuielile şi sarcinile proprietăţii revin nudului proprietar.
(2) Atunci când sarcinile şi cheltuielile proprietarului au fost suportate de uzufructuar, nudul proprietar este obligat la rambursarea acestora, iar când uzufructul este cu titlu oneros, nudul proprietar datorează acestuia şi dobânda legală."
Clauza contractului de vânzare este uzufructul viager. Mi se pare profund injust ca eu să plătesc cheltuielile lui de întreținere având în vedere că singura persoană care se foloseste de acel apartament este el, vânzătorul.
Avand in vedere ca,sunteti nud proprietar,conf.art.735(1) NCC cheltuielile si sarcinile proprietatii sunt in sarcina dvs.Nu conteaza dpv.legal cine a folosit acel apartament, dvs. sunteti bun de plata.Puteti invoca in aparare ptr.diminuarea debitului prescriptia extinctiva de 3 ani.
Buna ziua! Cu tot respectul dar acest art 735 este cel putin dubios. sau a fost facut pentru pacalirea oamenilor. Adica eu cumpar in 1995 apartamentul parintilor, acestia rezervandu-si dreptul uzufructului viager. Aceasta decizie a fost luata de acestia in urma comportamentului violent al frateleui meu fata de ei si inclusiv fata de mine, sotie, politie, vecini,etc. chiar si in momentul de fata, a unei decizii de evacuare din 1989, nepusa in fapt pt ca le-a parut rau, o alta incercare de evacuare in 2002 si 5 certificate medico legale ale mamei in urma agresiunilor fratelui, in 1999 pe langa parinti mai apare si frate-miu in apartament,, un pierde vara, agresiv si alcoolic si conform acestui articol ajung in situatia sa platesc zeci de ani intretinerea si ceea ce consuma toti trei ? In momentul de fata in apartament locuieste doar mama si fratele care refuza sa contribuie la cheltuielile apartamentului., reparatii, ingrijirea mamei. Mentionez ca tata a decedat in 2006.Consider firesc si normal sa platesc ceea ce consum, nu ceea ce consuma altii...Inteleg in ceea ce o priveste pe mamam care se afla in nevoie dar in niciun caz in ceea ce-l priveste pe fratele meu mai ales ca nu ma inteleg mai deloc cu acesta, si eu zic ca pe buna dreptate. El este innebunit ca mi-au vandut mie apartamentul...dar de asa pricopseala mai bine lipsa....
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Păi ar trebui sa va certați cu mama.
Părinții în calitate de uzufructuari (deci de titulari ai dreptului de folosinta) sunt singurii care hotărăsc cu cine mai locuiesc în apartament și cui permit accesul în imobil.
Dacă l-au primit pe frate, știind că dvs acoperiti cheltuielile, o întrebați pe mama.
Furt personal
LadyEva
Buna ziua. Sunt proprietară la un apartament dar fratele meu este cu uzufruct viager pe contract vreau sa specific că eu nu locuiesc acolo doar o lună pe an ... (vezi toată discuția)