Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu calculul indemnizatiei de crestere si ingrijire a copilului: sunt insarcinata, am sa nasc in luna aprilie 2010.
Sunt angajata la un loc de munca de mai bine de 12 luni, cu 8 ore, plata intergral pe cartea de munca - deci voi beneficia de cei 85% din salariul net in concediul pentru CIC.
In acelasi timp:
1. - obtin venituri si din inchirierea unui apartament (e numai pe numele meu), cu contract de inchiriere depus la Adm. Financiara. Contractul este din 01 iunie 2008, asadar la momentul nasterii copilului (apr. 2010) va fi doar de 10 luni.
INTREBARE: acest venit se va lua in calcul la indemnizatia pentru CIC?
2. - obtin venituri si dintr-un contract de conventie civila, incheiat cu octombrie 2009-martie 2010, cu o alta firma decat cea la care sunt angajata cu 8 ore. Eu din februarie 2010 am sa fiu in concediul de sarcina si lauzie.
INTREBARI:
- pot sa-mi desfasor in continuare activitatea in contractul de conventie civila la a 2-a firma pana la nasterea copilului (febr-apr, cand am sa fiu in concediul de sarcina si lauzie de la prima firma)?
- acest venit se va lua in calcul la indemnizatia pentru CIC? se va lua in considerare oct 2009-martie 2010 sau oct 2009-ian 2010?
Imi cer scuze ca revin pe o tema ce pare clara!
Pana azi stiam ca la calcului CIC intra si veniturile din conventia civila de prestari servicii. Azi, juristul de la Agentia de Prestatii Sociale din orasul in care locuiesc a zis ca NU. Care e adevarul? Si daca pot beneficia de asta cum ii dovedesc? Cum ii conving? Mentionez ca s-a facut plata de 16% impozit (10 institutia si 6 eu), si este cel de-al doilea job, mai am un contract individual de munca (jobul principal).
Potrivit art.1 alin.3 din OUG nr.148/2005, prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de Codul fiscal.
Mai exact, veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati
agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta sunt cele definite de Codul fiscal la art. 55 alin. (1) si (2), la art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71.
Art. 46 Cod fiscal . Definirea veniturilor din activitati independente
(1)Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate în mod individual si/sau într-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
(2)Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii , altele decât cele prevazute la alin.(3), precum si din practicarea unei meserii.
(3)Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate în mod independent, în conditiile legii.
(4)Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.
Actele doveditoare necesare privind realizarea de venituri, precum si nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de angajator sau de autoritatile competente, sunt, dupa caz, urmatoarele:
a) dovada eliberata de angajator sau alt platitor, din care sa rezulte ca persoana indreptatita a realizat timp de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului venituri din salarii, sau, dupa caz, de autoritatea competenta, in caz de dizolvare, faliment ori lichidare judiciara a angajatorului; b) dovada privind veniturile realizate in anul fiscal anterior celui in care s-a nascut copilul si/sau, dupa caz, dovada privind venitul calculat in vederea platii anticipate a impozitului, precum si copia deciziei de impunere, eliberate de autoritatile competente, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole. In situatia in care una dintre aceste dovezi nu poate fi eliberata, persoana indreptatita prezinta o declaratie pe propria raspundere privind realizarea acestor venituri, in conditiile prevazute de Codul penal;
c) dovada eliberata de autoritatile competente, in cazul persoanelor care realizeaza venituri profesionale neimpozabile;
d) dovada eliberata de autoritatile competente, in cazul asociatilor unici, privind veniturile realizate de acestia;
e) adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile ulterioare, de angajator sau, dupa caz, de casa teritoriala de asigurari de sanatate ori de agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca, pentru aplicarea art. 8 alin. (1) lit. d) din ordonanta de urgenta;
f) dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratia pe propria raspundere, din care sa rezulte data de la care solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului;
g) copia contractului de munca sau, dupa caz, dovada eliberata de angajatori ori de autoritatile competente straine sau romane, tradusa si legalizata, care sa ateste realizarea de venituri profesionale pe baza unor contracte individuale de munca in strainatate, potrivit acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state, sau, dupa caz, realizarea de venituri profesionale dobandite in urma activitatilor salariale ori independente totalizate.
revin cu nelamuririle mele... ma lovesc de aceleasi refuzuriX-(, iar acum mai am putin pana nasc.
iata ce raspuns am primit ca motivatie ca nu se iau in calcul la calcularea CIC a conventiilor civile de prestari servicii...
"Activitatea independenta este definita ca atare, nu se exercita pe conventii civile.
Ea se exercita sub forma de prestatie autorizata a unei profesiuni (cazul PFA), sub forma de cesiune a drepturilor de proprietate intelectuala (scriitori, ziaristi, artisti etc) sau in conditiile reglementate de legi speciale pentru profesiile liberale (avocati, arhitecti, notari, medici etc).
Conventia civila este reglementata de Codul civil ca insemnand "lucrare pusa in serviciul altuia" - deci plata este, practic, un pret, o taxa, nu un venit profesional. Mai mult, lucrarea trebuie sa fie "o intreprindere determinata sau pe un timp marginit”. Se impune, deci, executarea intr-o singura prestatie sau timpul pentru care presteaza serviciul respectiv sa fie limitat (dau zapada din curte, impart fluturasi intr-o zi etc).
Folosirea acestui tip de conventie pentru a masca relatii de munca este foarte avantajos pentru parti (mai ales la impozitarea cu 10%) pana la un punct, dar se dovedeste ca la momentul semnarii cel putin o parte nu intelege ce risca asumandu-si-l."