avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Art 198 C.pr.penala - Chiar pot avea surprize?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Art 198 C.pr.penala - Chiar pot avea surprize?

Salut!

Acum cateva saptamani am trimis un mail la Politia Capitalei, in care le explicam distinsilor o situatie nu tocmai placuta prin care am trecut. Desi am specificat clar ca nu trebuie considerata plangere, m-am trezit totusi cu frumusete de citatie, in calitate de reclamant, pe care scrie negru pe alb ca daca nu ma prezint la sediu voi suporta rigorile acestui articol.

Si acum pe scurt:
1. Nu o consideram plangere pentru ca aveam situatia sub control, dar respectivul care m-a amenintat face parte din categoria aceea aparte de "smek3r1" buni de gura dar si cu plangeri pe la politie, daca ripostezi.
Am considerat (ce dracu o fi fost in capul meu? X-( ) ca daca-i informez pe politisti iar tipul chiar se tinea de promisiune, riscam sa ma trezesc din potentiala victima in ditamai agresorul... ca doar nu puteam butona numere de telefon in timp ce individul imi cara pumni. As fi ripostat, si, tinand cont de fizic si pregatirea sportiva, sigur iesea rau pentru el.
Intre timp i-a trecut pârțagul si am considerat conflictul incheiat.

2. Nu puteam onora politia cu prezenta mea la ora cand am fost "convocat", asa ca am decis sa-i sun in aceeasi zi si sa stabilim daca chiar trebuie sa ma prezint la sectie.
Nu am reusit sa-i contactez telefonic (numarul era gresit) drept pentru care in aceeasi seara m-am prezentat la dansii la sectie. Fara folos insa, pentru ca inspectorul nu era prezent.
Am reusit totusi sa aflu telefonul si interioarele corecte dar nici a doua zi nu am reusit sa-i contactez, pentru simplu motiv ca nu raspundea nimeni la apelurile mele.
Am telefonat de vreo sase ori si la ore diferite. #-o

Acum chiar ca sunt sictirit, pentru ca nici plangere nu vroiam sa fac (doar le-am bolduit acest aspect in mail) si nici sa ma plimb aiurea-n tranvai nu-mi convine.
Avem mult de lucru la serviciu si fiecare ora conteaza, ori eu aveam nevoie de cel putin trei ore pentru a fi prezent la sectie.

Am decis sa le mai trimit un mail si sa le explic ca dosarul acela e deschis din burta lor, nicidecum la cererea mea, si am mai decis sa nu ma prezint la sectie.

Intrebarea mea ar fi daca pot avea vreo surpriza cu amenda aceea judiciara.
Chiar pot merge pana acolo cu ridicolul incat sa ma amendeze?

O pot contesta, nici o problema asta, dar inseamna sa pierd si mai mult timp.

Va multumesc anticipat.

Dupa logica mea: daca au deschis dosarul in baza unui mail (probabil citit gresit) tot la fel de bine pot sa-l inchida, in baza altui mail trimis de subsemnatul.
Pentru ei da bine la statistica (caz rezolvat :)) ) iar eu scap de plimbarile fortate si timpul pierdut.

Gresesc? :tomato:
Ultima modificare: Vineri, 23 Octombrie 2009
Dorel_Atelier, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:58, 24 Octombrie 2009
Inteleg ca intre dvs si un anume personaj "smek3r" a avut loc un incident care a implicat si ceva schimb de pumni... si pentru ca stiati (dupa cum spuneti) ca aceasta persoana obisnuieste sa sesizeze politia atunci cand i se aplica vreo corectie, v-ati gandit ca ar da bine sa i-o luati inainte, victimizandu-va...:))
Am retinut corect?
colega luminita
Nu ,autorul temei a precizat ca a expediat pe mailul Politiei Capitalei o sesizare cu caracter divers,referitoare la evenimentele care s-au derulat in raport de un tert ,care la amenintat.Sesizarea receptionata de catre autoritate ,a fost interpretata si inregsitrata ca si plangere,motiv pentru care petentul a fost citat la sediu pentru audieri.Maniera legala de redactat citatia, contine un ultim paragraf ,in care beneficiarul acesteia este atentionat sa "se prezinte la autoritatea emitenta ,in caz contrar,urmand a se aplica sanctiunile prevazute de lege".Autorul mailul si al temei postate pe forum ,are temerea ,ca in baza acelei mentiuni de pe citatie,urmare a faptului ca nu s-a prezentat la audieri la data si ora comunicata,sa nu fie pasibil a suporta sanctiunea mentionata in cuprinsul citatiei.
@Dorel_Atelie...
Pentru lamurirea situatiei,faceti tot posibilul sa contactati si sa va prezentati la autoritatea emitenta a citatiei,sa clarificati concret aspectul ca dvs nu a-ti intentionat ca inscrisul comunicat Politiei Capitalei sa fie incadrat si inregistrat ca si plangere .
Este de preferat sa aveti discutie concreta cu inspectorul responsabil de cauza ,sa va precizati punctul de vedere
Ultima modificare: Vineri, 23 Octombrie 2009
ynocentta, utilizator
av.v a scris:

Inteleg ca intre dvs si un anume personaj "smek3r" a avut loc un incident care a implicat si ceva schimb de pumni... si pentru ca stiati (dupa cum spuneti) ca aceasta persoana obisnuieste sa sesizeze politia atunci cand i se aplica vreo corectie, v-ati gandit ca ar da bine sa i-o luati inainte, victimizandu-va...:))
Am retinut corect?

Nu.
Nu a fost nici un schimb de pumni dar cam asta se intelegea din amenintarea lui.

Va rog sa cititi cu atentie posturile inainte de a ironiza si a pune "stampile".
Ultima modificare: Vineri, 23 Octombrie 2009
Dorel_Atelier, utilizator
@Dorel_Atelie...
Stimate domn, aveti dreptate, nu am citit cu atentie mesajul postat de dvs si imi cer scuze pentru asta.
Fondul problemei ramane, insa, acelasi: nu vad de ce sa fiti deranjat de faptul ca organele de politie pe care dvs, intr-un fel sauu altul, le-ati sesizat isi fac datoria, depunand diligentele necesare chiar si in situatia descrisa - a unei sesizari primite prin e-mail. Tocmai pentru faptul ca in cazul infractiunii de amenintare (art.193 Cod penal) actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, se doreste o calificare corecta a sesizarii primite.
V-ati cam facut-o cu mana dvs! ...de aici si ironia...:)

@ynocentta
Distinsa doamna, apreciez ca este nepootrivita optiunea dvs de a va adresa cu prenumele in conditiile in care eu nu semnez astfel pe acest forum. Altfel, ceea ce sustineti este corect si salut interventia dvs!
Ar mai fi o varianta: daca au luat sesizarea dv ca plangere in urma unui e-mail ar trebui sa trimiteti un alt e-mail, in care sa va retrageti plangerea (un e-mail cu titlu scris mare, dar nu ostentativ: “Retragere plangere prealabila”, apoi subsemnatul etc, reclamant in dosar nr etc… imi retrag plangerea – ceva de gen; iar la “subiect” – “titlul” mesajului - sa scrieti “retragere plangere doasr nr… si numele dv”, sa nu stea sa caute prea mult). Le oferiti toate detaliile din citatie, pt a se lamuri despre ce e vorba si pt a inchide “dosarul”. Daca veti retrage plangerea se va considera ca v-ati impacat cu respectivul.
Dar, poate ca ar trebui sa asteptati – se vor fi sesizat si de al doilea e-mail si il vor lua in considerare; dar asa cum pt “plangere” le-au trebuit cateva saptamani – dv, intre timp, v-ati “impacat” cu tipul acela… - le poate lua ceva timp pana sa considere inchis dosarul. Oricum, daca nu va prezentati – si nu au luat in considerare retractarea dv - cred vor trimite si o a doua citatie…
Bafta!


De aici, e pur teorie (sa nu zic retorica):
Pe de alta parte, daca nu veti merge la sectie vor presupune, la un moment dat, ca nu vreti sa va sustineti plangerea. Cel mai bine este sa le trimiteti un e-mail in sensul retragerii plangerii – mail pe care sa il pastrati (sau scisoare cu o confirmare de primire). Aceasta, in caz ca nu reusiti sa luati legatura cu respectivul politist… In cazul in care – desi nu cred – ar vrea sa va amendeze aveti dovada ca – tot prin corespondenta – ati trimis cerere de retragere a plangerii prealabile. Daca au luat sesizarea trimisa prin mail ca plangere ar trebui sa ia in considerare si cererea ulterioara, chiar daca e trimisa prin mail sau prin scrisoare recomandata – sa motivati absenta in persoana pe motiv ca sunteti la munca etc.

Sau, cel mai simplu, mergeti la sediu si lasati o… cerere de retragere a plangerii (atasati si o copie a citatiei – tot pt a le usura cautarile) – ar fi frumos din partea lor sa va ofere un nr de inregistrare…

P.S. Citatia ati primit-o… prin mail?! Ca de nu, inteleg ca v-ati dat datele pt a fi identificat… si atunci, in mod corect, au considerat ca e o plangere, nu o simpla informare…

Alte discuții în legătură

Tulburare liniste publica sandu_valentin sandu_valentin Am o mare problema,la care nu stiu cum sa-i gasesc o rezolvare : stau la bloc intr-un apartament situat la parter. De ceva vreme intamplin probleme cu un grup ... (vezi toată discuția)
Declaratie politie!!! a da sau a nu da ridder1 ridder1 Am comandat un produs de la cineva care vindea mai multe pe un forum si am primit acasa un produs de care nu am fost multumit. Vazind ca vinzatorul e mai greu ... (vezi toată discuția)
Se incearca musamalizarea unei infractiuni KLTM KLTM Am certitudinea ca se incearca musamalizarea unei infractiuni. Am trimis o plangere prin e mail care continea o inregistrare video proba, au clasat spunand ca ... (vezi toată discuția)