avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Sotia mea ar trebui sa nasca in luna iunie 2018 are cotizat de pe 11 Iulie 2016,august 2016,septembrie 2016,octombrie2016,noiembrie 2016 ,decembrie 2016,ianuarie 2017,februarie 2017(7 luni jumatate)contractul suspendat si rebagat noiembrie2017,decembrie2017,ianuarie 2018,februarie 2018,martie2018(5 luni) in total ar avea 12 luni jumate in ultimele 24 de luni.firma se va inchide cu 1 aprilie 2018 din cauza problemelor financiare.Daca angajatorul nu mai ii plateste darile catre stat ea cum poate beneficia de prenatal si postnatal si unde trebuie sa se duca sa depuna actele sau ce trebuie sa faca in conditiile astea,si daca beneficiaza de indemnizatie crestere copil daca nu are cele 42 de zile dupa nastere platite de angajator ,poate sa le plateasca ea catre casa de asigurari sau cum se procedeaza?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:22, 14 Martie 2018
Ar trebui sa intrebati la Casa de asigurari de Sanatate , daca va beneficia de indemnizatia de maternitate, in conditiile in care angajatorul nu a platit contributiiile.
Contributia pe acele luni inclusiv martie va fii platita ,dar este vb ca din aprilie se inchide firma.Ideea este cum poate beneficia de prenatal si postnatal daca nu mai este angajata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Normele de aplicare a OUG 158/2005
art.54
În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie. Pentru aceste situaţii, indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate la care au dreptul asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, sunt achitate în condiţiile menţinerii concediului medical pentru aceeaşi afecţiune.


art.60
(1) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul. Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. B şi alin. (2), art. 23 alin. (2) şi la art. 32 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) vor ataşa la certificatul de concediu medical Cererea-tip privind solicitarea indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate, al cărei model este prezentat în anexa nr. 9.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, imi spuneti va rog daca plata concediului prenatal ... Maricica124 Maricica124 Buna ziua, imi spuneti va rog daca plata concediului prenatal si postnatal, cele 126 zile, au o suma plafonata? Mi s-a depus in cont timp de doua luni o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am o angajata pe perioada nedeterminata cu 1 ora/luna ... mopy mopy Buna ziua. Am o angajata pe perioada nedeterminata cu 1 ora/luna care mi-a trimis certificat medical pentru concediu de maternitate. ea este angajata si la ... (vezi toată discuția)
Copii concediu medical cu sau fără stampila și semnătura. bună ziua! as vrea sa știu dacă în cazul concediului medical, ... ioana.steaua ioana.steaua Bună ziua! As vrea sa știu dacă în cazul concediului medical, dacă eu lucrez la 3 scoli și la fiecare trebuie sa duc copii de pe concediu, este nevoie de ... (vezi toată discuția)