avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Contract de imprumut intre o societate si un tert ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Contract de imprumut intre o societate si un tert sustinator la licitatie

Buna ziua,

In urma participarii la o licitatie in care societatea pe care o reprezint a fost sustinuta de un tert (societate economica si aceasta) mi s-a solicitat sa demonstrez modul in care se va materializa sustinerea financiara.(am primit sustinere pentru cifra de afaceri)
Primul mod la care ma gandesc ar fi un contract de imprumut dar acesta nu poate fi purtator de alte costuri intrucat ar modifica valoarea ofertei depuse. Ma poate ajuta cineva cu o sugestie?
Ultima modificare: Luni, 19 Martie 2018
Iulia Stroea, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ovidiu Slimac , Expert achizitii publice 12:01, 29 Martie 2018
Mentionez ca cele doua societati nu sunt nici afiliate si nici nu au activitatea de creditare in domeniul de activitate. In acest caz, cum poate fi pusa la dispozitie suma de bani?
ART. 48 din HG 395/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice
(1) În cazul în care ofertantul/candidatul îşi demonstrează situaţia economică şi financiară,
respectiv capacitatea tehnică şi profesională invocând suportul unui/unor terţ/terţi, atunci acesta are obligaţia de a dovedi susţinerea de care beneficiază, de regulă, prin prezentarea unui angajament ferm al persoanei respective, prin care se confirmă faptul că acesta va pune la dispoziţia ofertantului/candidatului resursele invocate.
(2) Autoritatea contractantă are obligaţia de a lua în considerare această susţinere, ca probă a
îndeplinirii criteriilor minime impuse în cadrul documentaţiei de atribuire, cu condiţia ca
ofertantul/candidatul să poată demonstra că dispune efectiv de resursele entităţilor ce acordă
susţinerea, necesare pentru realizarea contractului.

Adicatelea, ofertantul prin actul încheiat cu terţul susţinător să garanteze materializarea aspectelor ce fac obiectul respectivului angajament ferm.


ART. 184 din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice
În cazul în care un operator economic demonstrează îndeplinirea criteriilor referitoare la situaţia economică şi financiară invocând susţinerea unui/unor terţ/terţi, autoritatea contractantă solicită ca operatorul economic şi terţul/terţii susţinător/susţinători să răspundă în mod solidar pentru executarea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru. Răspunderea solidară a terţului/terţilor susţinător/susţinători se va angaja sub condiţia neîndeplinirii de către acesta/aceştia a obligaţiilor de susţinere asumate prin angajament.

Nota :
Documentul ce va fi prezentat in vederea indepliniri nivelului aferent cifrei de afaceri poate fi :
- bilantul contabil ;
- rapoarte de audit financiar intocmite de entitati specializate ;
- balante de verificare asumate de operatorul economic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nedumeriri in noua legislatie greensea greensea Buna ziua Potrivit noii legislatii in domeniu, cerinta cu privire la experienta similara poate fi indeplinita la comun de asociatii ofertanti sau de ofertant ... (vezi toată discuția)
Sustinatorul tehnic pentru licitatii. laritzu laritzu Buna ziua.Asa cum spune si titlul ,as vrea sa stiu care este statutul legal al sustinatorului tehnic in licitatii. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Participarea la licitatii publice cu bilant pe minus Cris.Geo Cris.Geo Buna ziua, Am fost pusa in fata unei situatii mai putin obisnuite si as dori sa ma indrumati daca este posibil. Extista cumva vreo lege care specifica ... (vezi toată discuția)