Un ONG (A) a luat o cladire pe contract de comodat, de la un alt ONG (B) care nu are activitate si avea aceasta cladire ce se deteriora. Ong-ul A lucreaza cu voluntari si doreste sa cazeze voluntari din strainatate in aceasta cladire, pe propria cheltuiala (deci fara chirie), si doreste sa faca tot un contract de comodat mai departe cu voluntarii. Are dreptul legal (print act aditional la contractul de comodat) de a permite tertilor sa foloseasca spatiul, insa notarul public refuza sa ne autentifice contractul de comodat deoarece spune ca nu se poate sa dai mai departe spre folosita cu titlu gratuit ceva ce ai luat cu titlu gratuit. Nu gasesc nici o lege in acest sens, doi notari mi-au spus acelasi lucru insa pe alte forumuri am citit raspunsuri de la avocati ca este legal si se poate. Ma poate ajuta cineva cu ceva detalii legale?
CaraD
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Singurul impediment la care ma pot gandi ar fi cel rezultand din art 2156 Cod Civil privind restituirea anticipata pe care o sub contractare l-ar putea lipsi de efecte. De asemenea faptul ca in materia folosintei cu titlu gratuit nu exista prevederi referitoare la cedarea sau sub-cesiunea acestei forme de folosinta ar fi un alt argument care sustine teza ca aceste aranjamente nu sunt permise. A permite unui tert sa foloseasca bunul luat in comodat cu acordul prealabil al comodantului conf art.2148 alin.2 nu inseamna a conferi acestui tert dreptul de a fi comodatar al comodatarului, ceea ce art 2148/2 permite a se oferi este mai degraba o detentie precara (cu largirea dreptului de folosinta prealabila din partea comodantului sa includa si gazduirea tertilor pe perioade scurte, evident).
Am senzatia ca se aplica in toate cazurile, indiferent de calitatea partilor, si chiar nu am vazut astfel de sub-contracte vreodata.