avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Construcție bloc lângă casă. Ce condiții trebuie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Construcție bloc lângă casă. Ce condiții trebuie să se respecte? Îmi va fi umbrită aproape toată proprietatea

buna ziua.
Stau la casa in Suceava in zona de case. Acum aproximativ un an un dezvoltator imobiliar mi-a cerut aprobarea constructiei unui bloc P+2+M pe terenul alaturat casei mele. Fiind la nord de casa mea ( nu imi lua deloc soarele) si la o distanta de aproximativ 12 m de casa am acceptat.
Problema pe care o am acuma e ca acelasi dezvoltator doreste constructia unui bloc P+1+M in spatele casei mele ( adica la rasarit ). distanta pe care o poate lasa fata de hotar e de maxim 3 m iar eu fata de hotar mai am 3 m. Prin constructia blocului o parte a casei mi-o umbreste complet , iar spatele casei nu mai vede soarele decat de la 12 pana pe la 1-2 maxim.
Ce conditii trebuie sa respecte el pentru constructie bloc??
Ce distanta trebuie sa aiba fata de casele invecinate??
Are nevoie de semnatura mea pentru constructie?
Cum as putea sa impiedic constructia blocului?
multumesc anticipat de raspunsuri.
Ultima modificare: Joi, 5 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Ce conditii trebuie sa respecte el pentru constructie bloc??

Conditiile din certificatul de urbanism, din planul urbanistic zonal si din autorizatia de construire.

Ce distanta trebuie sa aiba fata de casele invecinate??

Daca ar fi sa ne luam dupa distantele stipulate in codul civil, nu o sa va convina, probabil ca distantele stipulate prin acte ale administratiei locale sunt mai avantajoase, verificati la primarie.

Are nevoie de semnatura mea pentru constructie?

Depinde ce se specifica in actele mai sus mentionate (in principiu nu are nevoie, dar exista si exceptii).

Cum as putea sa impiedic constructia blocului?

O actiune in instanta prin care sa va aparati drepturile sau sa contestati actele eliberate de administratia locala. Dupa cum stau lucrurile, aveti nevoie de suport juridic.
Din ce am vorbit la primarie nu exista distanta speciala fata de hotar, decat cea normala de 1,9 m parca . Dar din cate am mai citit pe net , se vorbeste de urmatoarele conditii:
1. distanta dintre un bloc si casele invecinate trebuie sa fie egala cu minim jumatate din inaltimea celui mai inalt. ( am mai gasit locuri unde se spunea ca distanta trebuie sa fie egala cu inaltimea celui mai inalt.)
2. nu este permisa constructia daca nu se respecta gradul de insorire .si anume 1.5 sau 2 ore de soare la solstitiu de iarna pe oricare parte a casei .
Is valabile conditiile astea??
Nu inteleg de ce totusi la blocul de la vale ( la nord ) de casa a avut nevoie de semnatura mea si am fost la notar si am semnat si acuma nu are nevoie de ea.??
Multumesc.
NORME din 4 februarie 2014 de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, la ORDIN nr. 119 din 4 februarie 2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației.
Articolul 3
(1) Amplasarea clădirilor destinate locuințelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore la solstițiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire și din locuințele învecinate.
(2) În cazul în care proiectul de amplasare a clădirilor evidențiază că distanța dintre clădirile învecinate este mai mică sau cel puțin egală cu înălțimea clădirii celei mai înalte, se va întocmi studiu de însorire, care să confirme respectarea prevederii de la alin. (1).

Uitati-va in actul pe care l-ati semnat ce anume ati semnat sau mergeti la notarul in fata caruia v-ati dat acordul si solicitati o copie din arhiva a declaratiei date.
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2018
trandafir2, moderator
Buna seara.
Partea de la vale de casa nu o sa fie insorita. Pe partea respectiva insa nu am geamuri decat geamurile de la baie. Partea din spate unde am geam la casa scari si la living nu o sa vada soarele decat pe la ora 12 - 1.
Distanta dintre casa si bloc nu are cum sa fie mai mult de maxim 6-7 m, deci nu are cum sa respecte:
În cazul în care proiectul de amplasare a clădirilor evidențiază că distanța dintre clădirile învecinate este mai mică sau cel puțin egală cu înălțimea clădirii celei mai înalte, se va întocmi studiu de însorire, care să confirme respectarea prevederii de la alin.

Am verificat actul care l-am semnat la celalalt bloc si nu scrie decat ca subsemnatul . . . . sunt de acord ca domnul . . . . . . sa construiasca o locuinta colectiva (P+3E) pe parcela nr...... Am vrut sa anexez o poza la act dar nu am reusit.
Ajutati-ma cu un sfat: ce as putea sa fac ca sa impiedic constructia blocului?
Am mai citit ca in instanta se poate invoca si motivul de scadere a valori casei (parca sa si castigat prin Cluj un proces pe motivul asta). Este vandabil motivul?

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2018
trandafir2, moderator
Acum cativa ani a fost un dezvoltator care a inchis o casa intre blocuri complet, sau aproape. S-au judecat si proprietarul casei a castigat procesul. Studiati dosarul daca puteti si amenintati dezvoltatorul daca e un caz similar.
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2018
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Consimtamant pentru vanzare proprietate chiru_sorin chiru_sorin Buna ziua, Vecinul meu vrea sa vanda unui dezvoltator imobiliar. Are casa sa mostenita de la parinti, este P+1 si este construita pe hotar, perete in perete ... (vezi toată discuția)
Vecinul vrea sa-si construiasca o cladire care imi ia tot soarele ContSters248763 ContSters248763 vecinul doreste sa construiasca o cladire, iar prin aceasta eu voi fi privat de lumina soarelui cel putin 2/3 din zi. Mentionez ca pe partea de unde rasare ... (vezi toată discuția)
Constructie de mansarda la casa din caramida doar cu parter mihaicopacescu mihaicopacescu Va rog sa-mi spuneti,daca vecinul meu a depus o cerere de autorizatie pentru constructia unei mansarde deasupra imobilului sau, care este din caramida doar ... (vezi toată discuția)