avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Consimtamant pentru vanzare proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Consimtamant pentru vanzare proprietate

Buna ziua,
Vecinul meu vrea sa vanda unui dezvoltator imobiliar. Are casa sa mostenita de la parinti, este P+1 si este construita pe hotar, perete in perete cu casa mea, doar P, pe care, la randul meu, am cumparat-o acum vreo 9 ani. Nu am avut probleme de nici un fel cu el pana acum. Nici acum nu sunt probleme. Deschiderea lui este de 11 metri. Dezvoltatorul i-a cerut sa obtina de la vecini acorduri pentru construirea unui bloc de locuinte de cateva etaje, probabil 5-6, probabil pe aceeasi pozitie de perete in perete, pe hotar. Eu nu sunt incantat de loc de perspectiva de a avea un bloc care sa-mi ia soarele si mai ales intimitatea. I-am raspuns ca nu dau niciun acord acestui dezvoltator. Daca totusi cumpara si construieste, care vor fi conditiile pe care va trebui sa le respecte relativ la distantele fata de hotar, relativ la distanta intre case, conditiile impuse de certificatul de urbanism? Mentionez ca proprietatile sunt in sectorul doi.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:33, 22 Februarie 2016
Daca nu doriti, nu semnati. Nu poate sa va oblige.
Totusi, avand in vedere ca exista precedent, sunt destule case sufocate de blocuri inghesuite, construite abuziv, printre proteste fara actiune ale vecinilor poate, nu ar fi rau sa ”agitati ” putin lucrurile.
Daca nu sunteti doar dvs afectat de posibila constructie, vorbiti si cu ceilalti si poate initiati o scrisoare/notificare prin care va exprimati dezacordul pt construirea acelui bloc, care evident ca va va aduce prejudicii - ganditi-va cum a fi sa stai in semi-intuneric, intr-o zi insorita, din cauza blocului..sau sa nu puteti sta in curte, ca va vad, de f. aproape cei de la balcoane.
Adresati-va si vecinului, dar, si dezvoltatorului, sa nu zica ca nu a stiut.
Si, tot ca sa ”agitati” mergeti la urbanism, la primarie, ca un cetatean ingrijorat ce sunteti si informati-va daca se poate obtine autorizatie de construire pt acel bloc, in conditiile pe care le stiti.
trebuie studiat urbanismul zonei.
Conform art.612 NCC",Orice constructii ,lucrari sau plantatii se pot face de proprietarul fondului numai cu respectarea unei distante minime de 60 cm fata de linia de hotar,daca nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism,astfel incat sa nu se aduca atingere drepturilor proprietarului vecin."
Codul civil e aproape irelevant rap[ortat la urbanismul zonei. Acolo se gasesc conditiile pentru case alipite, insiruite si altele, regimul de inaltime etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O mare dilema daniela.ilea daniela.ilea Daca ma poate ajuta cineva ,detin o casa batraneasca cu un front stradal de 7 m dar in spate se lateste curtea ajungand la 13 m ,doresc sa construiesc o casa ... (vezi toată discuția)
Construcție bloc lângă casă. ce condiții trebuie să se respecte? Îmi va fi umbrită aproape toată proprietatea alex.anca alex.anca buna ziua. Stau la casa in Suceava in zona de case. Acum aproximativ un an un dezvoltator imobiliar mi-a cerut aprobarea constructiei unui bloc P+2+M pe ... (vezi toată discuția)
Necesitate acord casa calcan adi_obs_com adi_obs_com Buna ziua! Locuiesc intr-o locuinta tip duplex P+1E. In partea dreapta este cealalta locuinta din duplex, iar alipit de mine in partea stanga se ridica o ... (vezi toată discuția)