avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare locuinta tva 5%
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare locuinta tva 5%

Pot inchiria o locuinta achiziţionate cu 5% la un cabinet medical? Probabil vor si schimbare de destinatie.Duca cat timp se poate vinde?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 13:57, 15 Februarie 2014
Codul fiscal prevede aceasta:

Art. 140.

(2^1) Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei. În sensul prezentului titlu, prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege:

c) livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 m2, inclusiv amprenta la sol a locuinţei, în cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de două locuinţe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuinţe nu poate depăşi suprafaţa de 250 m2, inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuinţe. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:

1. în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;
2. în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%;


Norme:

(10) În vederea îndeplinirii condiţiei prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. c) pct. 1 şi 2 din Codul fiscal, cumpărătorul va pune la dispoziţia vânzătorului, înainte sau în momentul livrării bunului imobil, o declaraţie pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile stabilite la art. 140 alin. (21) lit. c) pct. 1 şi 2 din Codul fiscal, care va fi păstrată de vânzător pentru justificarea aplicării cotei reduse de TVA de 5
%.

Deci cota de 5% nu se aplica decat daca cumparatorul nu a mai achizitionat o alta locuinta cu 5%. Nu se face referire la alte conditii sau la conditii ulterioare achizitiei.

Cota de 5% se refera la vanzare, nu la ce se intampla ulterior cu locuinta.

Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Februarie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva imobile eszatmary eszatmary Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii taxa TVA pentru imobile noi este de 5%. Multumesc. (vezi toată discuția)
Antecontract in 2007,vanz-cump in 2010 ili47 ili47 Am platit pe baza antecontractului in anul 2010 ,100000euro,locuiesc in casa noua.Acum sunt gata actele de intabulare .ca pret ma incadrez la TVA de 5% ? in ... (vezi toată discuția)
Tva achizitie apartament oviiul oviiul buna ziua, am achizitionat in anul 2010 un apartament cu credit imobiliar direct de la investitor platind tva 5%. Acum vreau sa iau alt apartament construit ... (vezi toată discuția)