avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Oprirea fortata al unui autovehicul in trafic
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Oprirea fortata al unui autovehicul in trafic

Buna ziua,
Am tot cautat o prevedere legala in ceea ce priveste "oprirea fortata" al unui autovehicul in trafic prin diverse "mijloace adecvate" precum "autospecialele politiei" pentru a face un blocaj si nu am gasit.

Art. 117
(1) Imobilizarea unui vehicul se dispune de catre politistul rutier in cazul savarsirii de catre conducatorul acestuia a uneia dintre urmatoarele fapte:
d) conducerea unui vehicul despre care exista date sau indicii ca face obiectul unei fapte de natura penala;
(2) Imobilizarea unui vehicul se dispune si in cazul in care conducatorul acestuia ori unul dintre pasageri savarseste o fapta de natura penala sau este urmarit pentru savarsirea unei infractiuni.
(3) Pentru oprirea FORTATA sau imobilizarea in cazurile prevazute la alin.(1) si (2), politia rutiera POATE UTILIZA DISPOZITIVE SPECIALE OMOLOGATE.


Doresc articolul sau articolele de lege in care arata cum si cu ce "dispozitive speciale" se face o oprire fortata al unui autovehicul.

Nu opresc la semnalele politistilor rutieri, care este legea in care arata cand se poate face un blocaj cu autovehiculele din dotare ?

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 25 Martie 2018
M0t0, utilizator
Cel mai recent răspuns: M0t0 , utilizator 18:54, 25 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incercati sa specificati cazul concret.
Discutiile pot fi atat de variate incat se poate scrie un tratat de drept.
Am modificat postarea initiala.
Nu opresc la semnalele politistilor rutieri, care este legea in care arata cand se poate face un blocaj cu autovehiculele din dotare ?

Spre exemplu in "REGULAMENTUL SERVICIULUI PATRULARE RUTIERĂ" avem:

Capitolul 1
VI. Modul de acţiune a agentului de circulaţie în activitatea de supraveghere circulaţiei rutiere
6.1 Modul de acţiune în trafic :
"66) În caz de oprire forţată sau de accident în trafic cu participarea unui autovehicul, ce transportă încărcături periculoase, agentul de circulaţie acţionează în conformitate cu “Instrucţiunea cu privire la asigurarea securităţii transportării încărcăturilor periculoase cu transportul auto” pe teritoriul ţării şi informează unitatea de gardă."

Capitolul 1
VII. Mijloacelor tehnice speciale şi modul de utilizare a lor:
94) Mijloacele de măsurare a vitezei de deplasare, alte dispozitive de fixare a cazurilor de încălcare a regulilor de circulaţie, alcoteste, dispozitivele pentru oprirea forţată a autovehiculelor, aparatele pentru depistarea falsificărilor de acte, alte mijloace tehnice speciale sunt utilizate în conformitate cu instrucţiunile metodice privind modul folosirii acestora (elaborate de uzina producătoare). Se interzice utilizarea mijloacelor de măsurare, ce n-au trecut verificarea metrologică sau care au certificate de verificare cu termenul expirat.

Capitolul 2
5. Drepturile agentului de circulaţie:
i) să aplice în modul stabilit mijloace tehnice şi tehnice-speciale pentru depistarea şi documentarea contravenienţilor din domeniul traficului rutier, precum şi mijloace speciale de oprire forţată a unităţilor de transport conform legislaţiei în vigoare;

Deci care sunt "dispozitivele pentru oprirea forţată a autovehiculelor" sau alt citat "mijloace speciale de oprire forţată a unităţilor de transport conform legislaţiei în vigoare" ?
Ultima modificare: Duminică, 25 Martie 2018
M0t0, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatiile politistului kuky666 kuky666 un politist de la rutiera are voie sa fie si operator radar si agent constatator din moment ce este singur in masina? (vezi toată discuția)
Control rar payty payty Buna ziua, As dori sa stiu care sunt drepturile pe care le am in cazul in care sunt oprit de un control facut de laboratorul mobil RAR. Sunt posesorul ... (vezi toată discuția)
Este legala oprirea unui autovehicul in vederea testarii alcoolemiei? micael108 micael108 Astazi am fost oprit in trafic de catre un echipaj de politie care dupa ce mi-au cerut actele la control, au cerut sa suflu in testerul respectiv. Stiam ca ... (vezi toată discuția)