avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Data intrare concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Data intrare concediu crestere copil

Buna ziua. Sunt in concediu de maternitate din data de 01.01.2018, am luat cele 126 de zile (prenatal si postnatal). Am nascut pe 04.03 si as mai avea din concediu inca jumatate, 63 de zile. Incepand cu ce data ar trebui sa intru in concediu de crestere copil? Din a 42-a doua zi dupa nastere (zilele obligatorii de postnatal) sau dupa expirarea celor 63 de zile ? Ma intereseaza in mod expres cu ce data (termen legal) ar trebui sa cer angajatorului suspendarea activitatii pt intrare in concediu crestere copil si de cand as putea depune dosarul pt indemnizatie? Mentionez ca beneficiez de indemnizatie de maternitate pana la inceputul lunii mai, mai exact 06.05. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:39, 28 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din a 43-a zi dupa nastere puteti intra in CCC.

OUG 158/2005
art.16
Pentru protecţia sănătăţii lor şi a copilului lor, după naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu de lăuzie, în condiţiile prevăzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lăuzie stabilit prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
....

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010
art.23
(1) Dreptul reprezentând indemnizația pentru creșterea copilului se cuvine după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nașterii copilului, indiferent de persoana îndreptățită care solicită dreptul, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
......
Multumesc pt raspuns! Daca intru in concediu incepand cu a 43-a zi, nu afecteaza cu nimic faptul ca mai am de primit indemnizatia de maternitate pana la sfarsitul celor 63 de zile de postnatal?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca intrati in CCC, atunci nu mai primiti indemnizatia de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere si ingrijire copii conditie 126 de zile concediu maternal? tteo23 tteo23 Buna ziua Am o problema cu angajatorul . Pune conditia ca sa intru in concediul de crestere si ingrijire copil dupa ce fac 126 de zile de concediu post ... (vezi toată discuția)
Concediu post-natal Florea3 Florea3 Buna.As dori sa va întreb in legătura cu concediul post natal.Eu sunt Inca in prenatal si luna asta ar trebui sa nasc.am lucrat mai putin de un an si nu ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si post-natal veronik veronik Buna ziua, stiu ca sunt 126 de zile in total pentru concediu prenatal si postanatal. In cazul in care cel prenatal va fi de maxim 20 zile, este legal sa ... (vezi toată discuția)