avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... compensatia pentru chirie acordata cadrelor militare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

compensatia pentru chirie acordata cadrelor militare conform reglementarilor noi

Sotul meu este cadru militar, cu domiciliul in Pitesti si isi desfasoara activitatea in Arad. Locuim intr-un apartament cu chirie. Proprietarul apartamentului este tatal meu.

Noile regelmentari prevad referiri separate cu privire la cadrele militare care au domiciliul in localitarea unde isi desfasoara activitatea, si cele ce nu au domiciliul acolo.

Astfel, pentru a beneficia de compensatia lunara respectiva, trebuie sa indeplinesti cumulativ niste conditii. Art 2 enumera conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca sotul meu pentru a beneficia de compensatie.
" ART. 2

Cadrul militar in activitate numit in prima functie sau mutat in interesul serviciului intr-o alta garnizoana/localitate decat cea in care isi are domiciliul beneficiaza de compensatia lunara pentru chirie daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) nu efectueaza naveta la si de la locul de munca. Aceasta conditie nu se ia in calcul in cazul in care naveta se efectueaza la si de la locuinta inchiriata;

b) cadrul militar in activitate ori sotia/sotul acestuia nu detine o locuinta proprietate personala in garnizoana/ localitatea in care a fost numit in prima functie sau a fost mutat in interesul serviciului;

c) nu i se asigura de catre Ministerul Apararii Nationale un spatiu de locuit corespunzator potrivit prevederilor legale, pentru acesta si, dupa caz, pentru el si pentru membrii de familie;

d) nu are atribuita, prin contract de inchiriere cu plata subventionata a chiriei, nici el si nici sotul/sotia, o locuinta din fondul locativ de stat in garnizoana/localitatea unde a fost numit in prima functie sau a fost mutat in interesul serviciului;

e) prezinta un contract de inchiriere a unui spatiu de locuit, incheiat in nume propriu si inregistrat la organele fiscale, altul decat cel prevazut la lit. d);

f) locuinta inchiriata sa fie astfel situata incat sa ii permita indeplinirea atributiilor de serviciu. Aprecierea indeplinirii acestei conditii se face de catre comisia prevazuta la art. 1 alin. (4), iar pentru comandant aprecierea se face de catre comisia stabilita la esalonul imediat superior.

ART. 3

(1) Cadrul militar in activitate numit in prima functie sau mutat in interesul serviciului in garnizoana/localitatea in care isi are domiciliul beneficiaza de compensatia lunara pentru chirie daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) nu detine locuinta proprietate personala nici el si nici sotia/sotul in garnizoana/localitatea de domiciliu;

b) nu i se asigura de catre Ministerul Apararii Nationale spatiu de locuit corespunzator, pentru el si, dupa caz, pentru el si pentru membrii familiei;

c) nu are atribuita prin contract de inchiriere cu plata subventionata a chiriei, nici el nici sotul/sotia, o locuinta din fondul locativ de stat in garnizoana/localitatea de domiciliu;

d) prezinta un contract de inchiriere incheiat in nume propriu si inregistrat la organele fiscale, altul decat cel prevazut la lit. c). Nu se acorda compensatia lunara pentru chirie in situatia in care contractul de inchiriere a fost incheiat cu copiii/parintii cadrului militar in activitate ori ai sotiei/sotului acestuia;

e) locuinta inchiriata sa fie astfel situata incat sa ii permita indeplinirea atributiilor de serviciu. Aprecierea indeplinirii acestei conditii se face de catre comisia prevazuta la art. 1 alin. (4), iar pentru comandant aprecierea se face de care comisia stabilita la esalonul imediat superior;

f) rezultatele anchetei sociale justifica acordarea dreptului de a beneficia de compensatia lunara pentru chirie.

(2) Ancheta sociala prevazuta la alin. (1) lit. f) se efectueaza de catre comisia stabilita la art. 1 alin. (4). La stabilirea cazurilor justificate, in care cadrele militare in activitate pot beneficia de compensatia lunara pentru chirie, comisia constata existenta a cel putin unuia dintre urmatoarele cazuri:

a) cadrul militar in activitate nu detine un spatiu de locuit corespunzator la adresa de domiciliu avuta la data numirii in prima functie sau mutarii in interesul serviciului;

b) cadrul militar in activitate se afla in imposibilitatea obiectiva de a mai locui la adresa de domiciliu.

(3) Rezultatul anchetei sociale se consemneaza intr-un proces-verbal.

(4) Cadrele militare in activitate, numite in prima functie sau mutate in interesul serviciului intr-o alta garnizoana/localitate decat cea in care isi au domiciliul, care ulterior isi stabilesc domiciliul in noua garnizoana/localitate, au dreptul la compensatie lunara pentru chirie daca sunt indeplinite cerintele prevazute la alin. (1)-(3). "


Desi mie mi se par clare conditiile, si consider ca sotul meu indeplineste conditiile art 2, in unitate se aud voci ce sustin ca nu ar avea acest drept, deoarece proprietar este tatal meu. Daca se citeste cu atentie textul de lege, regelmetarile difera in functie de domicililul cadrului militar. Iar art 2 nu prevede referiri la aspectul acesta, cind proprietarul apartamentuluii inchiriat este unul dintre parintii sotului/ sotiei sau copiii acestora.

Faptul ca art 3 are aceste prevederi, nu cred ca il poate afecta pe sotul meu, atia timp cit legiuitorul a conceput pentru cele doua situatii reglementari separate.

Ced parere aveti? Are ori nu dreptul la banii de chirie sotul meu?...............



Cel mai recent răspuns: ContSters14496 , utilizator 14:46, 17 Martie 2006
:">


Am asteptat rabdatoare parerile altora. Intre timp am intocmit declaratia notariala necesara dosarului, cu privire la situatia locativa a sotului meu.


Desi legea nu o cere, desi cadrelor cu domiciliul in alta localitate legea le da chirie chiar si...daca stau la socrii, din lipsa oricaror referire la acest aspect. Sotului meu i s-a spus in fata ca nu ii va fi aprobat dosarul, desi legea e de partea sa. Normal ca voi face contestatie. Argumente de genul ca nu e logic sa stai la socrii in chirie nu cred ca sint corecte, atita timp cit cei incadrati la art 3 - cu domiciliul in loc. unde isi desfasoara activitatea - si-au facut contracte fictive pe adresele verisorilor ori unchilor, numai socrii ori tati sa nu fie, cum prevede art trei.

Sotului meu i s-a sugerat sa incheie si el un contract de inchiriere nereal, cu vreo cunostinta, lucru pe care noi l-am refuzat, cu atit mai mult cu cit legea, asa cum este ea acum conceputa, ii acorda dreptul la compensatia pentru chirie.

S-au facut mari presiuni asupra sa, i s-a spus ca desi are dreptate, NU VA PRIMI BANII.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensatia pentru chirie acordata cadrelor militare conform reglementarilor noi ContSters14496 ContSters14496 Sotul meu este cadru militar, cu domiciliul in Pitesti si isi desfasoara activitatea in Arad. Locuim intr-un apartament cu chirie. Proprietarul apartamentului ... (vezi toată discuția)
Compensatie pentru chirie radusorin19 radusorin19 Bună ziua!as dori sa știu dacă pot beneficia de compensația de chirie dacă locuiesc impună cu mama copilului meu.mentionez ca nu suntem căsătoriți. ... (vezi toată discuția)
Compensatie chirie militari mihaiionutcristian mihaiionutcristian sunt militar si am domiciliul la 40 km de localitatea in care imi desfasor activitatea. stau cu chirie tot in localitatea de domiciliu...pot beneficia de ... (vezi toată discuția)