avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Dosarul de protectia muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Dosarul de protectia muncii

Se stipulează in vreo lege ca medicul de medicina muncii e obligat să semneze si dosarul de protectia muncii după efectuarea controlului medical?Si daca da, acest dosar se poate semna si retroactiv dar cu data efectuării controlului medical? Multumesc frumos@
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:56, 21 Aprilie 2018
In legislatia de profil nu exista o mentiune gen - dosarul de protectia muncii.
Competenta medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale se regaseste in HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor.
Dupa examinarea medicala a lucratorului la angajare, medicul specialist de medicina muncii emite fisa de aptitudine a lucratorului si deschide dosarul medical al salariatului care se pastreaza in arhiva cabinetului medical al respectivului medic.
Dupa examinarea medicala periodica, medicul specialist de medicina muncii completeaza dosarul medical al salariatului si dupa caz, daca au intervenit modificari in starea de sanatate a lucratorului, face modificari in fisa de aptitudine.
-art. 16 (5) Rezultatele examenului clinic şi ale celorlalte examene medicale se înregistrează în dosarul medical.
-art. 17 Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
-art. 22 Examenul medical periodic cuprinde următoarele:
e) finalizarea concluziei prin completarea fişei de aptitudine, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5, de către medicul specialist de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
In anexa 4 este prevazut modelul dosarului medical al salariatului.
In anexa 5 se observa semnaturile, parafa medicului si data pe fisa de aptitudine.
........
Ocupaţia/Funcţia ....................................
Post şi locul de muncă ....................................
AVIZ MEDICAL: Recomandări:
Apt [ ] ....................................
Apt condiţionat [ ] ....................................
Inapt temporar [ ] ....................................
Inapt [ ] ....................................
Data Medic de medicina muncii
.................................
(semnătura şi parafa)
Data următorului examen medical: ...................
-art. 37 (1) Dosarul medical şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional se păstrează la structura de medicina muncii pe durata derulării contractului cu angajatorul.
(2) Dosarul medical şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional pot fi, la solicitare, predate noii structuri de medicina muncii agreate de angajator.
(3) Dosarele medicale trebuie păstrate la structurile de medicina muncii cel puţin 40 de ani de la încetarea expunerii, în cazul expunerii profesionale la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă.
Ca membru in CSSM, medicul specialist de medicina muncii semneaza PV ale sedintelor comitetului.
Medicul specialist de medicina muncii are obligatia prezentarii angajatorului un raport al activitatii medicale ca urmare a derularii examinarii medicale periodica a salariatilor, raport care este semnat, parafat si datat.
-art. 29 (2) Serviciul de medicina muncii care asigură supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor va întocmi şi va prezenta angajatorului, anual, un raport care va cuprinde în principal concluziile evaluării stării de sănătate a lucrătorilor, precum şi recomandări medicale privind promovarea sănătăţii la locul de muncă.
Toate aceste documente se semneaza de catre medic la data emiterii, nu retroactiv.
Cand spuneti “medicul de medicina muncii e obligat să semneze si dosarul de protectia muncii “ inteleg ca va intereseaza daca medical de medicina muncii are obligatia sa semneze in fisa individuala de instruire a lucratorului. Nu exista o astfel de prevedere dar angajatorul are obligatia ca o copie a ultimei fişe de aptitudini completate de către medicul de medicina muncii sa se afle anexata la fisa individuala de instruire

HOTARARE nr. 355 din 11 aprilie 2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor

ART. 17
Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.
ART. 19
Efectuarea examenului medical periodic are urmatoarele scopuri:
a) confirmarea sau infirmarea la perioade de timp stabilite a aptitudinii in munca pentru profesia/functia si locul de munca pentru care s-a facut angajarea si s-a eliberat fisa de aptitudine;

NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
ART. 81
(4) Fişa de instruire individuală va fi păstrată de către conducătorul locului de muncă şi va fi însoţită de o copie a ultimei fişe de aptitudini completate de către medicul de medicina muncii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Martie 2018
inspectorSSM, utilizator
Multumesc frumos pentru raspuns! Sa presupunem ca la data examinării unui salariat nu este adus si dosarul de protectia muncii si este trimis de către firma la o dată ulterioară. În această situație nu se mai vizează desi exista o fișa de aptitudine aferentă controlului medical?
Am mentionat in mesajul anterior ca in legislatia ssm nu exista denumirea de dosar de protectia muncii. La ce va referiti ?
Salariatul trebuie sa prezinte medicului la examinarea medicala in vederea angajarii o cerere de angajare pe locul de munca ...., pentru care pe cerere bifeaza riscurile profesionale identificate si evaluate la respectivul loc de munca. Daca apar riscuri noi, angajatorul completeaza o noua cerere adresata medicului si salariatul este examinat medical tinand cont si de aceste riscuri noi, emitandu-se dupa caz, o noua fisa de aptitudine.
Fisa de aptitudine se poate schimba in urma examinarii medicale periodice a salariatului daca in timpul dintre 2 examinari periodice au intervenit schimbari in starea de sanatate a lucratorului, schimbari care ar putea afecta aptitudinea sa in munca la locul de munca respectiv.
Medicul specialist de medicina muncii trebuie sa detina un material complet cu riscurile profesionale identificate si evaluate de catre angajator la toate locurile de munca/ pentru intreaga firma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa de identificare a factorilor de risc cristinaIonita81 cristinaIonita81 Buna Ziua Este obligatorie fisa de identificare a factorilor de risc doar pentru cei carora le facem angajarea acum sau si pentru angajati mai vechi daca nu ... (vezi toată discuția)
Control medical periodic mateciuc mateciuc Mai este 9obligatoriu ca medicul de medicina muncii sa treaca in fisa individuala de securitate si sanatate in munca rezultatul controlului medical periodic ( ... (vezi toată discuția)
Fisa medicina muncii anndreea01 anndreea01 au venit cei de la itm pt control si la una din cerinte scrie contract de munca(dosar de personal).Ce trebuie sa contina acest dosar de personal?Include si ... (vezi toată discuția)