avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DIVORT
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DIVORT

Buna ziua !
Vreau sa divortez de sotul meu, avem o fetita de 1 an si 4 luni, vrem sa divortam de comun acord, iar in privinta custodiei si pensiei alimentare ne-am inteles (fetita ramana la mine) . Avem un credit luat de la banca pe numele meu dar este si el trecut in acte ca copropietar. Ne-am inteles si va prelua el plata ratei in continuare eu renuntand la acel drept pe care l-am cumparat cu banii aceeia. Asi dori sa stiu cum se procedeaza ca sa nu mai figurez eu in actele bancii.
Trebuie sa mergem amandoi sau ma pot duce doar eu pt cererea de divort?
Se poate divorta de comun acord?
Ce acte trebuie si unde?
Si ce taxese platesc si unde?
Cel mai recent răspuns: Carla_11 , utilizator 18:31, 27 Octombrie 2009
Avand copil minor nu se poate divorta de comun acord.
prin urmare trebuie sa depuneti actiune la judecatoria de unde aveti domiciliul comun, sa paltiti o taxa de timbru, sa depuneti o actiune impotriva sotului.Trebuie citat si autoritatea tutelera pentru incredintarea minorului....Cel mai bine, daca nu doriti sa va reprezinte un avocat , puteti sa mergeti la o consultatie sa plecati lamurita.Eventual sa va redacteze si actiunea.Abea dupa ce se pronunta divortul( chiar daca sunteti de acord, avand copil minor trebuie audiat cel putin un martor comun , pentru ca sa convingeti instanta ca aveti motive serioase de divort) puteti pune problema de partaj..acest apoate fi facut si la notar , prin intelegere...
in cazul dvs se poate dispune desfacerea casatoriei din culpa comuna .
instanta competenta este cea in a carei raza teritoriala sotii au avut ultimul domiciliu comun .
tx de tb de 39 ron + tb judiciar .
certificat de casatorie in original, certificat de nastere minora, copii acte de identitate .
se va dispune efectuarea anchetei sociale .
daca v-ati intes si in privinta partajului, va trebui sa depuneti tranzactie la primul termen.
acest capat de cerere se timbreaza cu 3% din valoarea partajabila.
taxele de timbru se platesc la trezorerie .
Buna seara,
Sotul meu a depus actiunea de divort prin acord (avem mai mult de 1 an de la casatorie si nu au rezultat copii din casatorie). Problema mea este cu partajul. Ne-am inteles sa-i dau eu o sulta si sa imi ramana mie apart. In actiune, el a specificat ca aportul lui ar fi de 80% (ceea ce nu este real).
Asa cum am citit si la rasp de mai sus, inteleg ca ar trebui la primul termen sa se faca tranzactia (conform intelegerii dintre noi). Vin cu ea tehnoredactata si o semnez in fata completului de judecata? Taxa aceea de 3% trebuie platita inainte, sau dupa semnarea tranzactiei? In actiune am vazut ca nu este specificata valoarea apartamentului.
- Apartamentul nefiind achitat integral nu ar trebui sa se perceapa taxa la valoarea platita pana in acest moment?
- daca nu se incheie tranzactia la prima infatisare ce ma sfatuiti? pot sa nu semnez? Eu sunt de acord cu divortul dar ma deranjeaza acel procent.
Va multumesc mult pentru rabdarea de a ne citi si raspunde.
Doamne ajuta!
in cazul in care tranzactia nu se incheie la primul termen de judecata , ci ulterior primei zile de infatisare se restituie jumatate din suma achitata cu titlu de taxa de timbru .
daca tranzactia se incheie la prima zi de infatisare se restituie intreaga taxa de timbru .
in cazul partajului taxa de timbru este in cuantum de 3% din valoarea partajabila .

totusi cota de 80% pretinsa de sotul dvs este destul de mare , ca atare si cuantumul sultei va fi pe masura !!
daca nu sunteti de acord cu acest procent stabilit de sotul dvs , aveti posibilitatea contestarii acesteia.
in acest caz insa, nu se va ma incheia tranzactia si urmeaza sa va judecati .
dvs hotarati . :stunned:
dar , parerea mea este ca, daca sotul pretinde ca ar avea o contributie de 80% la achizitionarea imobilului, exista posibilitatea ca instanta sa-i atribuie dansului imobilul cu obligatia platii sultei catre dvs . :(
Sigur nu vrea apartamentul ? Oricum , daca vrea 80% din valoare nu prea mai vad cum e prin buna intelegere? Parerea mea este sa aveti asigurata apararea , sa nu va treziti cu surprize, in sensul ca dvs., de buna credinta va asteptati la tranzactie, iar in instanta sa se intample exact pe dos si sa nu fiti pregatita...Parerea mea este ca ar trebui sa formulati si o reconventionala, ca altfel nu mai sunteti in termen..

Alte discuții în legătură

Valoarea partajabila Andreea_U Andreea_U Buna ziua, impreuna cu sotul, am hotarat sa divortam de comun acord (nu sunt copii minori si a trecut mai mult de 1 an de la casatorie). El a introdus actiunea ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune si plata sultei ET ET Va rog explicati-mi aceasta solutie (iesirea din indiviziune si plata sultei) in cazul in care eu si fostul sot suntem proprietarii casei, iar eu doresc sa ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori si partaj luminitalenuta luminitalenuta buna ziua, am si eu o intrebare.am inaintat actiunea de divort iar luna viitoare ar trebui sa avem prima infatisare. am introdus actiune de divort simpla fara ... (vezi toată discuția)