avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor de deces acordat la autoritatile publcie locale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor de deces acordat la autoritatile publcie locale

Am si eu o mare dilema.

A) Potrivit art. 51 lit. a) si d) din CCM la nivel national se prevede ca:

Art. 51. - in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate;
...........................
d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.

Aceste drepturi se acorda de catre casa judeteana de pensii.

Iar potrivit art. 126 din Legea nr. 19/2000, consolidata 2009 se prevede ca:
Art. 126. - (1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul, în condiţiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, oricare persoană care face această dovadă.@
(2) Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea salariului mediu brut pe economie prognozat şi făcut public de către CNPAS, conform prevederilor art. 5 alin. (3).

Acest cuantum este prevazut la art. 17 din Legea nr. 19/2009 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2009 unde se prevede ca:
Art. 17. - (1) Cuantumul ajutorului de deces se stabileste, in conditiile legii, in cazul: a) asiguratului sau pensionarului, la 1.702 lei;
b) unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, la 851 lei.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica incepand cu data de intai a lunii urmatoare publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Intrebarile sunt urmatoarele: de care din aceste drepturi poate beneficia un angajat de la o autoritate publica locala (ex. primarie): de cele prevazute in CCMN sau de cele prevazute in cele 2 legi mai sus amintite, avand in vedere ca si angajatul are calitate de asigurat?
Poate cumva angajatul sa beneficieze de ambele categorii de drepturi: cele prevazute de art. 51 din CCMN si cele prevazute de art. 17 din Legea 19/2009?
Se pot include drepturile prevazute la art. 51 lit. a) si d) din CCMN in CCM al nivel de primarie? Si daca da, angajatul poate sa beneficieze si de drepturile prevazute la art. 17 din Legea 19/2009 concomitent cu cele prevazute in CCMN, sau trebuie sa opteze doar pentru una din categorii?

B) La fel si in cazul art. 51 lit. b) unde se prevede ca:
Art. 51. - in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
.......
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate.

La fel ca si in cazul lit. A), poate beneficia angajatul unei primarii de acest drept (prevazut de art. 51 lit. b) din CCMN) concomitent cu dreptul prevazut de art. 46 din Legea nr. 346/2002, consolidata 2008, unde se prevede ca:

Art. 46. - (1) În cazul decesului asiguratului, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, beneficiază de despăgubire în caz de deces o singură persoană, care poate fi, după caz: soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul, în condiţiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
(2) Cuantumul despăgubirii în caz de deces este de 4 salarii medii brute, comunicate de Institutul Naţional de Statistică. ?

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
serviciuapasarichioi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:48, 26 Octombrie 2009
1. Cele doua ajutoare sunt independente unul de altul.
2. De fapt aceasta reiese si din CCMUNN din care ati citat art.51 care spune ca acest ajutor se acorda in afara celor prevazute de lege.
3. Ajutoarele din lege se platesc de catre stat iar cele din CCMUNN de catre angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deces vichisor vichisor Nu stiu daca am postat bine aici,imi cer scuze daca nu.Acum 2 zile unui coleg al meu i-a decedat tatal si vrea sa stie daca firma la care lucram este obligata ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de ramura vs ccm la nivel national miruna.c miruna.c in cazul in care exista CCM la nivel de ramura se aplica prevederile acestuia fata de cele ale CCM la niv national? este vorba de cuantumul unor ajutoare. (vezi toată discuția)
Prima de nastere acordata de angajator nseitan nseitan ce se intampla cu aceasta prima in 2011? se mai acorda? (vezi toată discuția)