avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Inscriere PFA in registrul operatorilor intracomunitari
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Inscriere PFA in registrul operatorilor intracomunitari

Sunt PFA neplatitor de TVA, impozitat in sistem real.
Daca achizitionez software din UE e necesar sa ma inscriu in Registrul operatorilor intracomunitari? Mentionez ca valoarea este sub 10000 euro.
Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2018
george-neagu, moderator
"Inregistrarea în ROI este obligatorie dacă se tranzacționează intracomunitar bunuri la o valoare mai mare de 10.000 de euro, valoare calculata la cursul valutar de la data aderării României la UE și, astfel, plafonul este de fapt de 34.000 de lei. Acest plafon este calculat pentru anul în curs și, la depășirea sa, este obligatorie înregistrarea în ROI.

În situația in care tranzacția este sub 34.000 lei, aceasta este posibilă chiar și fără înregistrarea în ROI sau fără ca partenerii să aibă coduri de TVA valabile în UE. Iată detalierea situațiilor posibile și consecințele lor:
a) nici unul dintre parteneri nu deține vreun cod de TVA. Factura fiscală se va emite fără TVA, beneficiarul nu va avea nici un fel de obligații cu privire la TVA;
b) furnizorul are cod de TVA, fie complet, fie special, iar beneficiarul nu are. Factura se emite cu TVA, iar beneficiarul o va achita în consecință, fără drept de deducere;
c) furnizorul nu are cod de TVA, iar beneficiarul are cod de TVA, fie complet, fie special. Factura se va emite fără TVA, cu precizarea „scutit de TVA”, nu se va face taxare inversă."

Pentru mai multe detalii, a se vedea articolul "Registrul Operatorilor Intracomunitari: Ce este, ce presupune și când este obligatorie înscrierea în acesta?"publicat de Andrei Ene pe www.avocatnet.ro/articol_438...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea cod de tva special doar pentru operatiuni intracomunitare Voltron Voltron Intrebarea mea este legata de Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI) cel care ține evidența persoanelor impozabile și persoanelor juridice ... (vezi toată discuția)
Inscriere in roi - neplatitor de tva Contabiljunior Contabiljunior Buna ziua, Daca societatea nu este inregistrata ca platitor de TVA, dar intentoneaza sa achizitioneze din UE bunuri pentru revanzare - unde trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Achizitie activ de la o firma din ue- firma din ro nu este platitoare de tva ga-ga ga-ga buna ! va rog sa ma lamuriti in cazul unei firme cu o cifra de afaceri pana la 35000 de eur si care nu este inregistrata ca si platitoare de tva, cum se ... (vezi toată discuția)