avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce act notarial pot face ca să justific anumite sume ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce act notarial pot face ca să justific anumite sume de bani primite ca donație din străinătate?

Buna ziua,eu primesc bani de la cineva ca donatie,cu acei bani am cumparat cateva imobile in Romania,acei bani care ii primesc sunt bani albi,este plătit impozit pe ei.
Intrebarea mea este daca imi bate anaful la usa ce fel de act trebuie să fac la notar sa nu am probleme?Nu este nimic ilegal sau ceva dar vreau sa fiu acoperit.
Este suficient un act de donatie?
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 3 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 08:56, 12 Aprilie 2018
Ideea e ca pentru fiecare transa primita ar fi trebuit incheiat un contract de donatie, inainte de care sa fi primit banii fie in numerar, fie in cazul sumelor mai mari de 50.000 lei prin virament bancar (si sa pastrati la contract documentul de la banca).
Insa chiar si asa...situatia dvs imi aduce aminte de cazul matusa Tamara.
Dvs sa fiti inspector ANAF nu v-ati pune niste semne de intrebare cu privire la ruda dvs generoasa care va face cadou in continuu niste mii de euro, ori de cate ori aveti nevoie? Cam rar o asemenea darnicie...
Mi-as pune intrebari,dar daca ruda este foarte bogata de ce ar fi o problema,plus ca daca trebuie poate sa le răspundă oricand ca a dat banii din propria bunavointa,cum am zis nu este nimic ilegal,pe acei bani sunt plătiți taxe si impozite.
Asta in cazul in care consideram sumele de bani un bun mobil corporal. Nu cred ca putem considera remiterea unei sumei de bani dar manual.

gi-jane2 a scris:

Daca sumele sunt mici sub 25000 de lei, nu va trebuie act de donatie.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind vorba de sume mari de bani cu siguranta ii primiti intr-un cont bancar. Atunci cand face depunerea, ruda dumneavoastra trebuie sa precizeze ce reprezinta acea suma. El va preciza ca sunt donatii, ceea ce va aparea si in extrasul dumneavoastra de cont. Sigur ca ANAF-ul isi poate pune intrebari, dar daca nu este nimic ilegal, ANAF-ul isi pune intrebarile, dumneavoastra raspundeti si ei trebuie sa demonstreze ca dumneavoastra ati facut ceva ilegal. Daca nu au ce demonstra, asta e. Raman cu intrebarile.
daca donatorul e rezident intr-o tara care are un acord de evitare a dublei impuneri cu Romania, e in regula. daca e rezident intr-un paradis fiscal, s-ar putea la un moment dat sa fiti vizitat. asta doar daca, asa cum s-a scris mai sus, transferurile au fost bancare.

Alte discuții în legătură

Depozit bancar, clarificari ralgal ralgal Buna ziua, As dori sa deschid un depozit bancar cu banii primiti la nunta in urma cu cateva luni. Puteti sa imi spuneti 1. Care este suma maxima pe care ... (vezi toată discuția)
Sunt pe cale să cumpăr un apartament care costă 29.000 de euro, iar vânzătorul vrea banii cash. este legală pretenția lui? manutmu manutmu Sunt pe cale sa cumpar un apartament (29 mii euro) insa vanzatorul vrea toti banii cash in EURO. Eu am toti banii in contul meu bancar in RON. E legal sa dau ... (vezi toată discuția)