avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Trebuie sa astept doua luni?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Trebuie sa astept doua luni?

Dupa 4 ani scursi de cand instanta mi-a incredintat copilul,celalalt parinte,a binevoit abia luna trecuta sub amenintarea plangerii pentru abandon familial ,sa plateasca prima alocatie.Acum,refuza din nou plata alocatiei.Trebuie sa astept doua luni de aici in colo,pentru a putea depune plangere de abandon familial?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 21:18, 26 Octombrie 2009
Da, textul de lege asa prevede ,,neplata cu rea credinta a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca, timp de doua luni consecutiv".
actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Daca partile nu s-au impacat dar, in cursul judecatii, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul cand stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Art.305 C.pen - Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie.
Nu sunt convins ca am inteles ultima parte.Multumesc oricum.
Puteti incerca sa formulati o plangere penala conform art. 305 C.pen. deoarece plata unei singure alocatii in ultimii patru ani, respectiv luna trecuta, nu-l absolva pe acesta de obligatia platii pensiei de intretinere pentru perioada anterioara...
Si va sfatuiesc, sa solicitati toata suma restanta, precizand exact acest aspect in cuprinsul plangerii dvs.
Este dreptul copilului dvs.
Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara glockal3x glockal3x As dori un sfat daca se poate . Ce ar trebui sa faca mama mea daca tatal meu nu mi-a mai trimis pensia alimentara de aproximativ 6-7 luni iar aceasta fiind ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentare Szeles Juliana Szeles Juliana Vreau sa rog si poovestesc Am divortat in data de 2003 si o hotarit la mine copilul .Da mai am avut proces acuma nu de mult la 2005 la Timisoara tot pentru ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare lexyaly lexyaly fostul meu sot n-a platit pensia alimentara de cand s-a incheiat divortul din 2007 .imi poate cineva da o cerere tip pe care s-o depun la judecatorie pt ... (vezi toată discuția)