avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Separare de bunuri
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Separare de bunuri

Buna ziua , suntem casatoriti di 2007 cu regimul bunurilor in comun din oficiu evident.
Casatoria a avut loc in Romania ,amandoi suntem cetateni romani cu domiciliul in Italia.
Dupa 11 ani de casatorie am decis sa schimbam regimul si sa trecem la separare de bunuri. Amandoi suntem liber profesionisti si vrem sa evitam riscurile profesiei punand la adapost proprietatile. Este o intelegere comuna.
Intrebarea este... pentru schimbarea regimului am inteles ca se poate face o conventie la notar... dar se poate face si in Italia sau obligatoriu in Romania apoi recunoscuta de catre statul italian?
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 13:40, 5 Aprilie 2018
Avand in vedere art 330 si 334 din Codul Civil, cred ca o conventie de adoptare a regimului separatiei de bunuri trebuie incheiata la un notar public in Romania din mai multe considerente, unul dintre ele fiind si faptul ca aceasta trebuie inregistrata in in Registrul National Notarial al Regimurilor Matrimoniale iar unui notar din Italia i-ar fi imposibil sa faca aceasta inregistrare. Aceasta se comunica apoi la Oficiul de Stare Civila competent care face mentiune pe actul de casatorie. Apoi, atat conventia cat si un extras din registrul de stare civila se pot apostila si traduce urmand a fi recunoscute de autoritatile din Italia.
Conventia se poate incheia la un birou notarial din Romania si de catre un reprezentant pe baza unei procuri date de catre soti in forma autentica. (de preferat a fi facuta la consulat/ambasada)

Art. 330 Cod Civil
Încheierea convenţiei matrimoniale
(1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, convenţia matrimonială se încheie prin înscris autentificat de notarul public, cu consimţământul tuturor părţilor, exprimat personal sau prin mandatar cu procură autentică, specială şi având conţinut predeterminat. [...]
Art. 334 Cod Civil
Publicitatea convenţiei matrimoniale
(1) Pentru a fi opozabile terţilor, convenţiile matrimoniale se înscriu în Registrul naţional notarial al regimurilor matrimoniale, organizat potrivit legii.
(2) După autentificarea convenţiei matrimoniale în timpul căsătoriei sau după primirea copiei de pe actul căsătoriei, potrivit art. 291, notarul public expediază, din oficiu, un exemplar al convenţiei la serviciul de stare civilă unde a avut loc celebrarea căsătoriei, pentru a se face menţiune pe actul de căsătorie, la registrul menţionat la alin. (1), precum şi la celelalte registre de publicitate, în condiţiile alin. (4).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regimul matrimonial si mentiunile pe actul de stare civila Justitiarul711 Justitiarul711 Pe marginea actului de casatorie se inscrie mentiunea regimului matrimonial ales cu ocazia incheierii casatoriei. Poate fi acesta inscris in certificatul de ... (vezi toată discuția)
Contract inainte sau dupa casatorie LittleMary LittleMary Buna ziua, In curand urmeaza sa ma casatoresc. DIn pacate logodnicul meu are ceva probleme si anume: multe amenzi la primarie din cauza permisului auto, ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune Nico.tanase Nico.tanase In cazul in care nu se doreste ca un bun dobandit in timpul casatoriei sa fie considerat comun, ce act ar trebui incheiat pt dobandirea lui ? Multumesc (vezi toată discuția)