avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune de vânzare făcută în timpul unui mandat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune de vânzare făcută în timpul unui mandat ulterior revocat. În prezent, împuternicita nu mai are puterea de a finaliza vânzarea, iar terenul nu mai este pe numele proprietarului. Cum se rezolvă această situație?

1) Fiul unui batran vaduv, in varsta de cca. 90 de ani (batranul), moare inaintea tatalui.

2) Fiul decedat avea la data decesului sotie si copii, care locuiau in alta localitate decat batranul tata.

3) O consateanca a batranului il pacaleste pe batran sa semneze o procura de imputernicire (batranul nu stie ce semneaza). Apoi, folosind procura si 2 martori mincinosi, deschide succesiune de pe fiul decedat pe batran, declarandu-l singurul mostenitor (Martorii au mintit ca fiul batranului nu ar fi avut sotie si nici copii la data decesului. Iar frati/surori, intr-adevar, nu avea.)

4) La relativ scurt timp (1 - 1,5 luni) de la eliberarea certificatului (i-legal) de mostenitor pe numele bunicului, nepotii si nora afla ce s-a intamplat. Discuta cu bunicul care, intelegand ca a fost pacalit sa faca ceva ce nu dorea, accepta anularea amiabila a propriului certificat de mostenitor, pentru ca sa se poata elibera certificate de mostenitor nepotilor si norei.

5) In aceeasi zi, bunicul revoca procura prin care consateanca rau-intentionata era imputernicita sa deschida succesiunea, dar ... si sa vanda terenul "mostenit" de batran de la fiul decedat.

6) A doua zi dupa anularea procurei, afla ca imputernicita semnase deja o promisiune de vanzare a terenului in discutie.

Intrebare: Care sunt variantele de rezolvare a situatiei, tinand cont ca:
- Imputernicita a promis, in numele batranului, vanzarea unui teren care nu apartinea de drept batranului
- La data semnarii promisiunii de vanzare, certificatul i-legal de mostenitor (pe numele batranului), precum si procura nu fusesera anulate (Deci, cumparatorul - pe care il presupunem de buna credinta, - nu avea de unde sa stie situatia reala)
- Imputernicita a incasat o anumita suma de bani de la viitorul cumparator, ca garantie a promisiunii de vanzare. Banii au ramas in totalitate la ea (batranul neprimind niciun leu)
- In prezent, imputernicita nu mai are puterea de a finaliza vanzarea, iar terenul nu mai este pe numele batranului

Multumesc anticipat tuturor celor care imi vor da raspunsuri folositoare si referinte din lege.
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 15:37, 11 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Rezolvarea situatiei descrise in ce sens?
Pentru procura, trebuie dovedit viciul de consimtamant. Da, exista astfel de vicii, mai ales la persoane in varsta, de aceea legea le si ocroteste in mod special.
Promitentul-vanzator, bunicul, datoreaza banii catre cumparator iar mandatarul datoreaza banii catre mandant. Cu acte.
Mergeti cu actele sa fie vazute de cineva si negociati cu un avocat cu toate partile, atat cumparator, dar si mandatar.
Mie mi se pare si o latura penala, fals in declaratii + probabil inselaciune. Eu m-as muta de pe civil pe penal. Conteaza si cand s-au intamplat toate astea...
In cazul unui proces penal ptr.fals in declaratiii si, probabil inselaciune cel mai greu de dovedit mi se pare latura subiectiva ptr. a vorbi despre infractiune,este greu si pe latura civila,trebuie dovedita lipsa discernamantului la momentul semnarii si care, este un viciu de consimatamant ce poate duce la desfiintarea actului.Mergeti cu actele la un avocat ptr.solutie concreta si detaliata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare teren extravilan in indiviziune gicamarin gicamarin Am cumparat cu antecontract la notar cotele de cate 1/3 de la 2 mostenitori de pe un titlu de proprietate.Al 3-lea mostenitor inscris pe titlu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. bunicul meu a vandut un teren, dupa care a decedat ... simon1991 simon1991 Buna ziua. Bunicul meu a vandut un teren, dupa care a decedat in 2009. Actele nu erau facute, noul proprietar a venit la bunica, tata si matusa mea in 2010 ... (vezi toată discuția)
Legal eu pot cumpara o casa de la cineva care este mort? anca medina anca medina stiu ca este absurda intrebarea,dar vreau sa cumpar o casa care inca nu este intabulata pe cine pe cine vrea sa mi-o vanda.succesorii ar fii defapt nora ... (vezi toată discuția)