avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Poate întreținere făcută de un tert
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Poate întreținere făcută de un tert

Buna ziua,

Poate fi făcută plata întreținerii de un tert, nemandatat, iar administrația fiind notificată sa nu o accepte?

Administrația spune că da deoarece își recuperează un prejudiciu (art.1474,al.1).

Dar, al.2 al art.1474 Noul Cod civil prevede că plata făcută de un tert este refuzata daca natura obligației impune că această să fie executată numai de debitor. Și, coroborat cu art.25 al.1 din din normele de aplicare a legii 230/2007, ce stabilește, printre altele, că, cotele de contribuție calculate pentru fiecare proprietar vor fi achitate de aceștia, mai are dreptate administrația?

Mulțumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Aprilie 2018
ContSters69500, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 22:25, 13 Aprilie 2018
Domnule Jeff,
Haideti sa facem o experienta; eu va comunic nr. de cont al asociatiei mele si dvs. trimiteti in fiecare luna o suma, sa zicem de 150 lei, pe adresa pe care o indic, in care, la motivul platii sa scrieti donatie - pentru apt XX. Sigur, datele necesare pentru ca dvs. sa-mi trimiteti bani in cont, ar putea fi transmise si printr-o emisiune de TV, ca tot se poarta...
Sunteti de acord ca daca specificati "donatie" - nu avem nicio problema: eu om necajit accept cu placere donatia facuta de catre dvs., dvs. sunteti multumit ca ati ajutat un concetatean aflat, temporar intr-o situatie dificila
Puteti sa nu scrieti "donatie" si credeti ca dvs. deveniti creditorul meu si ca la un moment dat o sa-mi cereti sa va returnez intreaga suma,, eventual cu dobanda de camatar, atata timp cat intre noi doi nu este intocmit niciun contract de imprumut sau altceva,, ce ziceti?

Chiar ca "gluma" aceasta nu am mai auzito pe forum pana acum. Puteti detalia, sa intelegem si noi, muritorii de rand?
Ultima modificare: Vineri, 13 Aprilie 2018
Adam Grecu, utilizator
Am găsit în Codul de procedura fiscala, art.120, al.1: "dobânzile reprezintă echivalentul prejudiciului creat titularului creanței fiscale că urmare a neachitării obligației de plată la scadență...."
Deci, o restanță la întreținere in sine nu este prejudiciu ci doar penalitățile ce decurg din neplata ei.
Iar în această situație, eu notificând că nu accept plata făcută de altul, administrația nu poate invoca că repară un prejudiciu acceptând plata pentru o simpla restanță.
Ați găsit în altă parte o definitie a prejudiciului?
Domnule Grecu,

Citiți art.1594 Noul cod civil referitor la subrogatie și apoi faceți ironii gen "noi, muritorii de rând".

Bănuiesc că suntem pe avocatnet și nu la "Kamikaze". Sau poate greșesc!?

Administrația mi-a comunicat în scris că restanța mi-a fost plătită de X si că eu nu mai sunt datori la ei ci la X. Apropos de document scris, pe chitanța transmisa scrie "plătit in numele lui Y de către X".
titlul postarii este o adevarata capcana lingvistica ...
Jeff,
Suntem pe Avocatnet. Eu v-am propus ceva - daca ati inteles bine...
Cetatenii de la asociatia dvs. nu ar fi trebui sa-si de-a cu parerea intr-o asemenea situatie, cum ca dvs. ati fi dator la un cetatean necunoscut (un tert) ... Sa vina necunosutul sa va ceara sa-i returnati suma. Doamne, asa ceva trebuie scrse undeva! Pe bune, v-am mai intrebat, faceti un exercitiu cu noi sau este o situatie ce vi s-a intamplat dvs.? Cunoasteti tertul?
Sunt administrator la o asocuiatie de locatari de peste 30 sau chiar 35 de ani. Am intalnit tot felul de situatii, inclusiv cateva de cele explicate de dvs., adica a venit un nene pe care nu l-am vazut in viata mea, care a dorit sa achite o suma destul de mare, cam 6000 lei pentru o familie care avea acest debit. Mi-a comunicat ca il cheama xxxx si ca face parte din familie. Ce trebuia sa fac eu, sa-l legitimez, sa nu primesc banii, sa scriu numele proprietarului, desi cetateanul mi-a indicat sa scriu numele lui - xxx. Stiu ca la banca sunt niste prevederi care impiedica cu buna stiinta platile mai mari de 5000 lei intr-o zi, si chiar te legitimeaza, dar daca este vointa lui ce tre' sa faci, sa nu-i primesti banii?
El s-a prezentat la casieria noastra, dar putea sa faca acest lucru la o banca si cand luam extrasul de cont m-qas fi trezit cu aceasta suma intrata, pe numlele unui proprietar din asociatie, da? Noi as. locatari ar fi trebuit sa refuzam incasarea? Fii dom'le serios si mergi mai departe cu bazaconiile astea. Facem un test cum v-am propus? Uite, sa nu exageram, va trimit contul nostru si incarca-l dumneata cu 1 leu pentru un cetatean amarat, cu probleme grele, sa vedem daca se intampla ceva. Va mai dau un pont; avem cont la CEC Bank, nu de alta ca pentru 1 leu o sa mai achitati un comision de 4-5 lei...
Dl. Dr. Virgil Dan Amza a sesizat fioarte bine ca titlul topicului scris de dvs. este o ciudatenie.:Poate întreținere făcută de un tert
Puteati scrie ceva in limba romana, ca: Poate un tert sa achite un debit la asociatia de proprietari? Se poate asa ceva?
Cu stima, AG.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz plata intretinere alexaxa alexaxa buna dimineata va rog sa imi dati un sfat, daca se poate administratia blocului m-a actionat in instanta pentru o suma de bani ( cote ... (vezi toată discuția)
Ordine achitare intretinere si folosirea banilor achitati de catre asociatie NarcisVN NarcisVN Bună ziua. M-am înregistrat pe site pt. că am nevoie de ajutor. Am o restantă la întreținere din august pană în decembrie anul curent 2016. Am achitat ... (vezi toată discuția)
Poprirea proprietarilor fara un titlu executoriu? aaddii aaddii Buna ziua! Sunt administrator la o asociatie de proprietari, care a fost data in judecata de catre CET nu pentru energia termica, ci pt penalizarile ... (vezi toată discuția)