avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea Pensiilor - Grupe de munca - Norme de aplicare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea Pensiilor - Grupe de munca - Norme de aplicare

Buna ziua!

As vrea sa adresez cateva intrebari referitor la dreptul la pensie pentru mama mea, care e nascuta in 14/08/1967, are in acest moment 33 de ani de stagiu de cotizare, dintre care 5 ani 11 luni si 15 zile cu grupa I de munca si 9 ani si 10 luni grupa a-II-a de munca, conform carnetului de munca.

1. Avand in vedere faptul ca a lucrat cu grupe de munca, este suficient stagiul de cotizare de 33 de ani, ramanand sa mai astepte sa indeplineasca criteriul varsta? Aici ma refer daca este considerat stagiu complet de cotizare, nu am apucat sa citesc toata legea, dar din cate stiu cei care au lucrat in conditii deosebite/speciale au o reducere;

2. Conform articolului 158 "Perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie
2001 constituie stagiu de cotizare în condiții deosebite, în vederea reducerii vârstelor standard de
pensionare, cu excepția celor realizate în activitățile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt
încadrate în condiții speciale.", articolului 30 punctul e) - " În sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiții speciale sunt cele din: .. e) activitățile și unitățile prevăzute în anexele nr. 2 și 3;". Aici ar tebui sa va spun ca mamei mele i s-a acordat in mod discretionar grupa a II-a de munca, Celeorlaltor colege ale ei li s-a trecut grupa 1 desi faceau aceeasi acitivatea, ba chiar unii care nici nu lucrau in sectia de turnatorie li s-a data grupa 1. Aici as vrea sa va intreb daca ar putea beneficia de aceasta exceptie avand in vedere ca activiatea ei se regaseste in anexa 2, dar intreprinderea ( Metav SA ) nu se regaseste in anexa 3. Daca ar fi incadrata grupa a II-a de munca ca grupa I, atunci ar avea parte de o reducere mai mare a varstei de pensionare;

3. In legatura cu normele de aplicare a legii, nu imi dau seama daca, avand in vedere tabelul de la anexa numarul 5, si reducerea de 4-5 ani de care beneficiaza mama la varsta standard de pensionare, reducerea se calculeaza direct din 63 de ani, sau daca spre exemplu in 2025 cand varsta standard e de 62.5, minus anii de reducere ar indeplini criteriul varsta, ar putea iesi la pensie.

4. Poate aplica pentru o pensie anticipata? Si daca da, cand? Se poate cumula cu reducerea pe care o are conform grupelor de munca?

Multumesc,
O zi buna!


Cel mai recent răspuns: Alin Buzatu , utilizator 15:58, 7 Noiembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conditia de stagiu este indeplinita.
Conditia de varsta este:
62 ani si 11 luni - 4 ani si 6 luni = 58 ani si 5 luni
Pensie anticipata sau anticipata partiala la 57 ani si 11 luni.
Conditi de stagiu pentru pensie anticipata este de 42 ani si 11 luni, fara stagiul asimilat(cursuri universitare de zi, pensie de invaliditate).
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala este de 34 ani si 11 luni, fara stagiul asimilat.
La acest moment are aproximativ 37 ani si 9 luni de stagiu.
Multumesc frumos pentru raspuns! Mi-ati putea spune parerea referitor la punctul 2?
Articolul 158 a suferit modificari, iar primele 3 aliniate arata in felul urmator:

(1) Perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiții deosebite, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare, cu excepția celor realizate în activitățile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt încadrate în condiții speciale.
(2) Perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I de muncă până la data de 1 aprilie 2001 în activitățile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt încadrate în condiții speciale, constituie stagii de cotizare în condiții speciale, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare.
(3) Stagiile de cotizare realizate în grupa I de muncă, condiții speciale și/sau alte condiții de muncă mai mici de 2 ani, se valorifică în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare conform art. 55 alin. (1) lit. a) și tabelului nr. 1.


Intrebarea e daca se poate incadra si mama la articolul 158, punctul 1, avand in vedere ca a lucrat in activitatile din Anexa 2, dar nu intr-o intreprindere din Anexa 3 (conform art. 30 punctul E).
Art.30
(1)
e)activitățile și unitățile prevăzute în anexele nr. 2 și 3;

Pentru a fi incadrata in conditii speciale trebuie sa se regaseasca in cele doua anexe(activitatea+unitatea).

Alte discuții în legătură

Grupe de munca Constantin 1411 Constantin 1411 Care sunt beneficiile grupelor de munca si ce articol din codul muncii sta la baza acestora (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie susana.magyari susana.magyari sunt nascuta la 15.12.1957 si lucrez din sept. 1977.Cand pot iesi la pensie , si daca pot iesi anticipat? (vezi toată discuția)
Echivalare grupa 1 de munca stanluc stanluc F Stagiul total de cotizare realizat a. Stagiul total de cotizare realizat, din care 38 ani 1 luna 17 zile 1, In sistemul public, din care ... (vezi toată discuția)