avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum se ponteaza concediul medical pentru personalul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum se ponteaza concediul medical pentru personalul care lucreaza in ture de 8 ore

buna ziua
cum se ponteaza concediul medical pentru personalul care lucreaza in ture de 8 ore?
se trece in foaia de prezenta sambata si duminica?
exista un cadru legal in care se specifica exact despre zilele de weekend?
daca exista undeva va rog spuneti ca la noi la serviciu ne impune sa ne pontamin concediu medical doar in zilele lucratoare si in zilele de weekend sa nu trecem nimic chiar daca pe certificatul de concediu medical este inclusa si aceea perioada.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2009
dorinelbraha, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:15, 19 Iulie 2019
Problema nu este asa de complicata cum pare la prima vedere si daca o analizam putin se va vedea ca Angel 2007 are dreptate. Daca salariatul intra in CM atunci automat se va ponta corespunzator unui program normal de lucru 8 ore/zi 5 zile pe saptamina deci 40 ore/luna (desigur pontat in CM). Indemnizatia de CM pe care o primeste este corespunzatoare acestui pontaj si este corect sa fie asa. Nu conteaza ca salariatul avea tura de executat simbata si duminica pt. ca acum nu este apt de munca si oricum nu se pune problema recompensarii cu timp liber. A sustine sa-i platesti unui salariat ore suplimentare sau sa-l recompensezi cu timp liber cind el se aflat in CM este o aberatie. Deci nu trebuie pontat CM in zilele de simbata si duminica (asa cum a sugerat Angel 2007) ci pur si simplu nu se scrie nimic sau ... se trece un x. Nu sunt probleme nici cu intocmirea declaratiilor salariale care vor coincide cu statul de plata. Eventualul timp liber (aferent orelor suplimentare prestate pina la data intrarii in CM) de care nu a beneficiat pina in CM ii poate fi acordat dupa reluarea activitatii.
Buna ziua! Spre exemplu...daca mi-am luat o saptamana de concediu medical (5 zile lucratoare) cine plateste acel concediu ? Casa de Asigurari de Sanatate Judeteana sau firma la care lucrez ???? Sau daca plateste firma...acel concediu...isi recupereaza banii ???
cosmina_marina a scris:

Buna ziua! Spre exemplu...daca mi-am luat o saptamana de concediu medical (5 zile lucratoare) cine plateste acel concediu ? Casa de Asigurari de Sanatate Judeteana sau firma la care lucrez ???? Sau daca plateste firma...acel concediu...isi recupereaza banii ???

OUG nr.158/2005 prevede :
Art. 12. - Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:
A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca;

B. din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:
a) ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) lit. C si alin. (2).
cosmina_marina a scris:

Plata indemnizaţiilor de cm se face de catre angajator, indiferent de durata cm ,cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă,pt. ca sunteti angajata cu cim.
Ceea ce va intereseaza pe dvs. banuiesc din intrebare,este de unde se suporta aceasta indemnizatie .
Asadar,indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă de către angajator, din fondul propriu de salarii din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de munca (doar zilele lucratoare)iar restul daca este cazul , se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate,si se reţin de către angajator din contribuţiile pentru concedii şi indemnizaţii datorate pentru luna respectivă.
Sumele reprezentând indemnizaţii plătite de către angajatori asiguraţilor, care depăşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivă, se recuperează din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinaţie.
Buna ziua,
Pentru Smeagull
Doresc sa va intreb daca ati intalnit CASS-uri unde se poate declara programul de flux continuu asa cum ati prezentat la pct. 3
"La plata, insa, lucrurile stau altfel:
- lucratorii in ture sambata si dumnica (banuiesc ca) beneficiaza de alte zile de repaus saptamanal. Deci, pentru ei, sambata si duminica sunt zile lucratoare, si medicalul aferent lor trebuie platit. Eu nu sunt contabil, dar stiu cazuri in care contabilii au platit, in loc de sambata si duminica lucratoare, celelalte doua zile din saptamana (libere pentru cei in tura, si sub incidenta medicalului), pentru a le putea plati si declara la CASS."
Multumesc

Alte discuții în legătură

Nelamurire privind plata concediului medical victorya_21 victorya_21 Prietenul meu student lucreaza la o firma privata de alimentatie publica avand contract de munca doar pe durata weekend-ului. Deoarece a necesitat o ... (vezi toată discuția)
Codul muncii ana_strengaritza ana_strengaritza am o situatie si as vrea sa stiu care este adevarul. sapt trecuta am fost in concediu de odihna si trebuia sa incep sambata munca(lucrez intr-o societate unde ... (vezi toată discuția)
concediul medical razvan.razvan razvan.razvan Buna ziua, Am o intrebare referitor la pontarea concediului medical. Spre exemplu luam o luna in care sunt 21 zile lucratoare deci 168 ore. Daca concediu ... (vezi toată discuția)