avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Custodie copil / hotarare judecatoreasca Italia
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Custodie copil / hotarare judecatoreasca Italia

Buna ziua ! Fratele meu a obtinut custodia baiatului, in detrimentul mamei care nu mai e de mult in viata copilului. Conform ambasadei el trebuie sa mai obtina o verificare a acestei hotarari, la un tribunal din Romania. Dar nu stim exact cum sa procedam. Textul suna cam asa ; In cadrul procedurii de recunoastere in Romania a hotararilor straine, instantei competente ii revine doar sarcina de a verifica indeplinirea conditiilor prevazute la art.1096 si 1097 din Codul de procedura civila, fara a proceda la examinarea in fond a hotararii straine si nici la modificarea ei;actul jurisdictional care stabilestre reprezentantul legal al minorului si modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti este hotararea judecatoreasca straina, si nu cea romana.

In consecinta, este necesara prezentarea atat a hotarârii judecatoresti straine (insotite de o traducere legalizata) cat si a hotarârii judecatorestri de exequatur.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!!
Cel mai recent răspuns: MihaelaOnu , utilizator 15:36, 13 Aprilie 2018
Hotararea trebuie apostilata, tradusa , legalizata si supraapostilata.

Procedura privind recunoașterea și punerea în executare a hotărârilor judecătorești pronunțate în state membre UE este prevăzută de reglementări comunitare cu aplicabilitate directă în statele membre, și anume Regulamentul nr 44/2001 privind competența, recunoașterea și punerea în executare a hotărârilor în materie civilă și comercială și Regulamentul nr. 805/2004 privind stabilirea unui titlu executoriu european pentru creanțele necontestate.
Hotărârile judecătorești pronunțate în state din afara UE se supun prevederilor Codului de procedură civilă, Cartea a VII-a – „Procesul civil internațional”.

În acest context, amintim că, începând cu data de 10.01.2015, se aplică Regulamentul (UE) nr. 1215/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2012 privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială. Acest regulament se aplică de către toate statele membre (inclusiv de Danemarca) și elimină procedura de exequatur numai pentru hotările pronunțate în baza unei acțiuni introduse după 10.01.2015. Chiar dacă noua normă europeană a abrogat Regulamentul (CE) nr. 44/2001 al Consiliului din 22 decembrie 2000 privind competenţa judiciară, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială, reținem faptul că Regulamentul (CE) nr. 44/2001 va continua să se aplice pentru următoarele categorii de hotărâri:

hotărâri pronunțate înainte de 10.01.2015 și
hotărâri pronunțate după 10.01.2015, dar în baza unei acțiuni depuse înainte de 10.01.2015.

Conform art. 1094 din Codul de procedura civila, in Romania sunt recunoscute de plin drept numai hotararile straine referitoare la statutul personal/civil al cetatenilor statului unde au fost pronuntate.

Potrivit art. 1095 C.pr.civ., hotararile referitoare la alte procese pot fi recunoscute în România pentru a beneficia de puterea lucrului judecat, daca:

hotararea a carei recunoastere si executare se solicita este definitiva, potrivit legii statului unde a fost pronuntata;
instanta care a pronuntat-o a avut competenta sa judece procesul, fara a fi intemeiata exclusiv pe prezenta paratului ori a unor bunuri ale sale fara legatura directa cu litigiul in statul de sediu al respectivei jurisdictii;
exista reciprocitate in ce priveste efectele hotararilor straine intre Romania si statul instantei care a pronuntat hotararea.

Recunoasterea hotararii straine poate fi refuzata daca (art. 1096 C.pr.civ.):

hotararea pronuntata este intr-o materie in care persoanele nu dispun liber de drepturile lor si a fost obtinuta cu scopul exclusive de a sustrage cauza incidentei legii aplicabile conform dreptului international roman;
hotararea incalca ordinea publica de drept international privat roman;
procesul a fost solutionat intre aceleasi parti printr-o hotarare, chiar nedefinitiva, a instantelor romane ori se afla in curs de judecare in fata acestora la data sesizarii instantei straine;
este inconciliabila cu o hotarare pronuntata anterior ei in strainatate si susceptibila de a fi recunoscuta in Romania;
instantele romane aveau competenta exclusiva pentru judecarea cauzei;
a fos incalcat dreptul la aparare;
hotararea poate face obiectul unei cai de atac in statul in care a fost pronuntata.


Cu alte cuvinte mai simple, ce ar trebui sa faca fratele meu, sa vina in Romania doar pentru traducere si legalizare?
Imi cer scuze, dar nu am inteles.
Multumesc anticipat
Cu alte cuvinte mai simple, ce ar trebui sa faca fratele meu, sa vina in Romania doar pentru traducere si legalizare?
Imi cer scuze, dar nu am inteles.
Multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exequatur monik monik buna ziua! mai este nevoie de procedura exequatur-ului pt executarea in Romania a hotararilor date in statele UE? dar daca se doreste executarea unei ... (vezi toată discuția)
Recunoastere in romania a unei hotarari pronuntate in germania Dana Drambarean Dana Drambarean Buna, Daca am o hotarare pronuntata in Germania si vreau sa o execut in Romania care sunt pasii exacti pe care trebuie sa ii urmez, de ce acte este nevoie ... (vezi toată discuția)
Inregistrare custodie la tribunal febletea febletea Buna ziua,am o nepoata in italia si a obtinut custodia la un minor de 8 ani.Vrea sa vina cu copilul in tara ,dar nu stie cat dureaza inregistrarea tutelei la ... (vezi toată discuția)